Смолянският окръжен съд оправда бившия изпълнителен директор на Агенция Пътища“,

...
Смолянският окръжен съд оправда бившия изпълнителен директор на Агенция Пътища“,
Коментари Харесай

Смолянският окръжен съд оправда бивш директор на АПИ, обвинен в безстопанственост

Смолянският областен съд оправда някогашния изпълнителен шеф на Агенция „ Пътища “, в този момент Агенция " Пътна инфраструктура " - АПИ, Албен Родопманов. Той бе обвинен по дело за занемареност в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай.

В пледоарията си от държавното обвиняване желаеха налагане на минимално наказване, а подсъдимият Албен Родопманов да бъде оневинен.

Според обвинителния акт Родопманов, като шеф на строителното сдружение „ Виастройинженеринг “ ООД - Смолян, не е положил задоволително грижи, умишлено не е подхванал дейности и е позволил да бъдат погасени по отминалост дълготрайни вземания в размер на 2 777 278,60 лв.. По време на делото стана известно, че през 2004 година друга компания без имущество, представлявана от Родопманов, „ Инфрастрой  Груп БГ “ е получила банков заем в размер на 1,42 млн. евро, чрез който сдружението придобива 80% от дяловете на „ Виастройинженеринг “. Впоследствие строителното сдружение „ Виастройинженеринг “, разрастващо тогава активност в цялата страна, встъпва в дълг и в продължение на няколко години изплаща вноските по непознатия заем. Прокуратурата показва, че за интервала 2009-а до 2015 година Албен Родопманов съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество на „ Виастройинженеринг ” ООД, като в нарушаване на отговорностите умишлено не е подхванал дейности за събиране и е позволил да бъдат погасени по отминалост дълготрайни вземания. В резултат на това е последвало прахосване на имуществото на строителната компания в изключително огромни размери - парични активи на стойност 2,7 млн. лв..

В хода на производството е открито, че съществени доказателства по делото - договорът за заем на „ Инфра Груп БГ “ и договорът за встъпване в дълг на „ Виастройинженеринг “, са унищожени от банката.

Разследването против някогашния началник на АПИ стартира във връзка покупко-продажби, след които строителната компания бе трансформирана и се стигна до разпродажбата на имуществото ѝ, а стотици служащи останаха с неизплатени заплати.

Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР