Смолян. Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете

...
Смолян. Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Смолян: Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете общини в областта има напрежение заради въведените ограничения, в Борино са готови на протести

Смолян. Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете общини в област Смолян има напрежение поради въведените ограничавания, в Борино са подготвени на митинги. Това стана ясно на ежеседмичното съвещание на Постоянната региона епизоотична комисия в Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Басри Данаджиев от Община Борино съобщи, че ситуацията става все по-лошо. „ Заповедта за ограничаване е от 12 август до 12 октомври. Основният проблем в Борино е поради огнището в прилежащата община Доспат. Местните поданици са основали предприемчив комитет и мислят да подхващат протестни дейности за казуса с дърводобива. Ако не могат през август и септември да добият дърва за огрев, по-късно ще е много мъчно “, разясни Данаджиев. Той уточни, че настояванията на локалните е най-малко осечената до момента дървесина и тази, за която има издадени позволителни да може да се извози при съблюдаване за ограниченията за биосигурност. „ Хората имат желание да затворят пътя Девин – Борино – Доспат от 1 септември и приканват регионалната епизоотична комисия да вземе решение. По-малко от 1/3 от тях са си добили дърва за огрев. Почти 90 % от жителите на общината се отопляват на дърва, а възбраната за добивът им е до 12 октомври “, означи Данаджиев.
Заместник-кметът на Община Чепеларе Наталия Каварджиева съобщи, че на съвещание на общинската епизоотична са излезли с няколко оферти, които са предадени и на зам.-министър Атанас Добрев при визитата му в Смолян. Сред тях са отсечената към този момент дървесина да бъде извозена при съблюдаване на ограниченията за биосигурност, да се даде опция на локалните поданици да си добият и извозят дърва за огрев, да не се преустановяват санитарните и насилствените сечи, да се позволи прибирането на реколтата от картофи и да не се стопират животновъдите, да се позволи достъпа до феноменът Чудните мостове при ограничения за биосигурност и други.
Зам.-директорът на Южно централно държавно дружество – Смолян, инж. Елин Лилов също означи, че казусът е сериозен и получават позвънявания за натрупващото се напрежение. „ Традиционно хората от област Смолян се сещат през август и септември да добиват дървата. В инфектираната зона не попада цялата повърхност на община Борино, както и тази на община Доспат. Създадена е организация в незасегнатите елементи да се събират дърва за огрев. Проблемът е с хората, които са си подготвили дървата, само че не могат да ги извозят. Притесняват се, че след рухването на възбраната не се знае дали ще съумеят да ги извозят в точния момент. От прилежащите стопанства сме създали организация и имат подготвеност да предложат на хората дърва, само че пък по този начин дистанцията ще е по-голяма и ще се оскъпят транспортните разноски “, изясни инж. Лилов.
След полемика сред институциите и представителите на общини регионалната епизоотична комисия взе решение при транспортиране на складирани към този момент дърва, притежателите да реализират това спазвайки ограниченията за биосигурност и да имат график за превозване, който би трябвало да се изпраща на Регионалната дирекция по горите за реализиране на надзор.
Областният шеф Недялко Славов съобщи, че за неотложна мярка се смята и прибирането на земеделската годишна продукция и бе взето решение това също да се случи при съблюдаване на ограниченията за биосигурност. „ За нас е значимо като страна да се оправим колкото се може по-бързо с африканската чума по свинете и през идващите години да няма нови огнища на заболяването. Получихме информация, че Министерството на земеделието храните и горите възнамерява по-масирана осведомителна акция, в който ще бъде включена и област Смолян “, сподели още Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР