Смолян. С откъс от старинна родопска сватба, възстановена от самодейците

...
Смолян. С откъс от старинна родопска сватба, възстановена от самодейците
Коментари Харесай

Смолян: С откъс от старинна родопска сватба беше открит за празникът на с. Момчиловци, от името на кмета Николай Мелемов заместникът му Венера Аръчкова поздрави жителите на селото

Смолян. С фрагмент от старинна родопска женитба, възобновена от самодейците от читалище „ Светлина ” беше открит за 27-и път празникът на село Момчиловци, община Смолян. Кметът Сийка Суркова уточни, че този празник е най-скъп, тъй като е обвързван с духовността на обитаемото място и всеки се връща в бащината си къща. Тя пожела на гостите и жителите на Момчиловци положително въодушевление, позитивни страсти и да тачат все по този начин традициите и духовността. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян .
От името на кмета Николай Мелемов, заместникът му Венера Аръчкова сервира приветствен адрес до жителите на Момчиловци. В него се споделя: „ За мен е наслаждение и чест да Ви поздравя с празника на селото. Като кмет на община Смолян съм горделив, че в последните години Момчиловци популяризира родопските обичаи, традиции и религия, всепризнатото родопско гостолюбие и не на последно място дълголетието на родопчани, освен в страната ни, само че и в света. Радвам се и за това, че виждам пред себе си доста младежи и техните фамилии. Те дават жива мощ на селото и паралелно със своите по-възрастни родственици основават неповторимия дух на Момчиловци.
Поздравявам Ви и с идния храмов празник на 21 май на църквата „ Св.Св.Константин и Елена ”, която празнува 182 години от построяването си. Всички знаете историята за нейното създаване – с всеобщи сили жителите на селото са построили храма за по-малко от 40 дни.
Пожелавам Ви постоянно да сте по този начин единни и непоколебими! ”.
Пред жителите и гостите на селото се изявиха децата от учебното заведение и детската градина.
След като бяха изпратени зрелостниците, всички се хванаха на наборното хоро на 50-годишните юбиляри. По традиция те оставиха подарък за селото - финансираха осветлението, помпата, разкрасяването и на фонтана в центъра на селото, чиято структура се ремонтира от Кметството със средства от дарения. Така след повече от 15 година в парка на Момчиловци още веднъж има фонтан.
За положителното въодушевление по време на празника се погрижи оркестър " Тракийско въодушевление ", а в късните часове имаше атрактивно огнено шоу. И вместо заря, тази година името на Момчиловци беше изписано с огнени букви.
Празникът на селото почетоха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният шеф Владимир Гърбелов, ръководителят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, общински съветници, посетители от Ксанти и други
Празникът се провежда от община Смолян, кметство Момчиловци, читалище „ Светлина ” и доста донори.
Празниците на Момчиловци не престават до 26 май, а програмата е наситена с доста събития.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР