Смолян. Разнообразни са инициативите от програмата на Регионален исторически музей

...
Смолян. Разнообразни са инициативите от програмата на Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Смолян: С изложба „Монети от европейските земи“ и награждаване на дарители, РИМ – Смолян ще отбележи Международния ден на музеите

Смолян. Разнообразни са самодейностите от програмата на Регионален исторически музей „ Стою Шишков ” – Смолян за майските музейни празници във връзка 18 май – Международен ден на музеите. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян основният организатор на музея Златка Петрова. В 11.00 часа ще бъде открита изложбата “Монети от европейските земи “. Тя включва два модула – фотодокументален и материален. По думите на Петрова, във фотодокументална част са показани главните стадии в развиването на античното монетосечене, в това число двата огромни дяла в нумизматиката – гръцка и римска. Акцент са комерсиалните връзки на Среднородопския район с градовете по Беломорското крайбрежие. „ Включени са и най-големите групови монетни находки, съхранявани във фонд „ Нумизматика “ на РИМ „ Стою Шишков ” – Смолян. Показват се и малко известни и любопитни обстоятелства по отношение на разнообразни аспекти на паричното произвеждане и послание. Във материалната част от изложбата ще бъдат експонирани 50 монети на градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, на островите Тасос и Евбея; византийски фолиси и стаменони; венециански грошове; западноевропейски монети от ХVІІІ-ХІХ в., както и румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в. Автори на изложбата са доктор Николай Бояджиев и Маргарита Люнчева – уредник-археолог “, разясни Петрова.
Тя добави, че в 11.30 часа ще бъдат връчени почетни грамоти на донорите на музея. Общият брой на донорите за интервала от 17 май 2017 година до 18 май 2018 е 17. „ По огромната част от даренията са от Смолянска област, само че има и от други области, измежду които са Велико Търново, София и други За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян и за доброволчески труд получават дарителски грамоти: доцент Христина Стайкова, Димитър Михайлов, Валерия Димитрова, Д-р Иван Църов, Илия Годев, Тодор Маринов, Стоил Василев, Величка Каварджикова, Добринка Петрова,Радка Свиркова, Съби Мезински, Асен Мезински, Веселин Калфов, Стефка Крушева, Дечко Хаджихристев и Христо Андонов “, означи Петрова. Тя акцентира, че РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян за първи път ще връчи почетен знак „ Дарител на 2018 година “. Той се присъжда на Атанас Филипов Янков от град Чепеларе, по отношение на постъпило от него подаяние на скъпа историческа сбирка от 130 броя, съдържаща наградни оценки, военна преписка и фотоси. „ Имената на всички донори ще бъдат оповестени на уеб страницата на музея. На всички донори огромен реверанс и да приканим всички, които желаят за поколенията да се запазят историческите свидетелства да споделят и дарят, и с това да обогатяват фондовете на РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян “, прикани Петрова. В 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Стою Шишков пред входа на музея, сподели още основният организатор на институцията.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР