Смолян. През 2017 г. Ягодинската пещера е посетена от 41

...
Смолян. През 2017 г. Ягодинската пещера е посетена от 41
Коментари Харесай

Сергей Генчев, уредник на Ягодинската пещера: През 2017 г. обектът е посетен от 41 000 души, като те са с близо 2000 повече от туристите през 2016 г.

Смолян. През 2017 година Ягодинската пещера е посетена от 41 000 души, като те са с близо 2000 повече от туристите през 2016 година Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Сергей Генчев, организатор на обекта, който се стопанисва от Туристическо сдружение " Родопея " -с. Ягодина. Той посочи, че главните гости са българи, само че има и чужденци, като доминират израелските жители. Генчев означи, че към 6000 деца до 6-годишна възраст и инвалиди са посетили гратис пещерата през миналата година. Той акцентира, че „ Ягодинската пещера “ е единствената пещера в България, до която е обезпечен достъп за хора с увреждания. В нея има 350-метрова пешеходна зона, в която могат да влизат и хора с инвалидни колички. Всички хора с над 50 % неработоспособност посещават пещерата гратис, а тези с по-малък % заплащат единствено 2 лева, с цел да се насладят на красивите естествени формирания. Генчев посочи, че гратис в пещерата влизат и всички деца до 6-годишна възраст, а студентите и пенсионерите употребяват отстъпка от таксата.
През зимния интервал, „ Ягодинската пещера “ няма доста гости, като нормално минава по една група дневно. Зимата, обаче, е подобаващ интервал за профилактика на обекта. Сега се построява отводнителен канал, от който има незабавна потребност. По думи на Генчев това оказва помощ пещерата да не се наводнява при прииждане на Буйновска река, като преди построяването на канала при повишение на речното ново 1/3 от нея е ставала недостъпна,.
Той сподели още, че продължава традицията да се подписват цивилен бракове в пещерата. Вече има записани дати за две сватби през март и юли. През 2017 година 17 двойки са си споделили „ да “ в „ Ягодинската пещера “.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР