Смолян. На 20 май изразяваме съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

...
Смолян. На 20 май изразяваме съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Коментари Харесай

Смолян: 135 души са се изследвали за ХИВ от началото на годината в РЗИ, няма установени серопозитивни лица

Смолян. На 20 май показваме съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под мотото „ Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от предишното “, оповестиха от Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Смолян . Международният ден се отбелязва всяка трета неделя на м. май. Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е цялост от начинания за насърчавате на образованието в областта на половото здраве и разговора в уязвимите общности, както и за ускорение на застъпническите дейности в посока на настоящи политики в региона на предварителната защита на ХИВ/СПИН и грижата за хората, живеещи с вируса.
От началото на годината до 9 май 2018 година в България са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица. С тях носителите на вируса у нас са 2810 лица. Съотношението на инфектирани мъже и дами от записаните за тази година лица е почти 8:1 (мъже: жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път – 53% при хомо-/бисексуален път и 5,3% – при инжекционна приложимост на опиати.
За същия интервал в РЗИ – Смолян 135 души са се изследвали за ХИВ, като няма открити серопозитивни лица. От изследваните така наречен „ бърз тест “ са си създали 94 индивида. С негова помощ всеки искащ има опция в границите на 15 минути да откри гратис и анонимно своя ХИВ-статус, като посети Приемния кабинет в здравната ревизия всеки работен ден от 9 до 16 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР