Смолян. Кметът на Смолян Николай Мелемов откри Първия национален фолклорен

...
Смолян. Кметът на Смолян Николай Мелемов откри Първия национален фолклорен
Коментари Харесай

Смолян: Кметът Николай Мелемов постави началото на Първия национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров” в село Полк. Серафимово

Смолян. Кметът на Смолян Николай Мелемов откри Първия народен фолклорен фестивал „ С песните на Георги Чилингиров ”, който се организира в с. Полк. Серафимово и сложи неговото начало, оповестиха от пресцентъра на Община Смолян. „ За мен е чест и привилегия да открия този фестивал, както и да поздравя всички присъстващи с празника на родолюбивото село. Най-ценното на нашата планина са хората и традициите. Затова на драго сърце община Смолян стана съорганизатор на това значимо фолклорно събитие. Нека да пазим традициите и да се гордеем с нашите синове и дъщери на Родопа планина. Успех на всички и да запазите прелестни мемоари от емблематичното село Полк.Серафимово ”, сподели в приветствието си градоначалникът и откри фестивала. Кметът на селото Христо Мусорлиев също поздрави участниците и гостите. Той уточни, че серафимовци са били постоянно хора с безсънен, горделив и патриотичен дух и същински продължители на безсмъртното дело на полк.Владимир Серафимов и воините от 21 Средногорски полк, които донесоха на щикове родопската независимост. Той благодари на Мелемов за ремонта на читалище „ Отец Паисий ”, което посрещна участниците във фестивала изцяло актуализирано, както и за организацията по провеждането на фестивала.
Председателят на читалището Съби Кайджиев описа детайлности за живота и делото на доайена на родопската ария Георги Чилингиров, който е роден в Полк.Серафимово на 4 декември 1914 година Певческата му кариера стартира през 1948 година Първите му записи прави в радио Пловдив и БНР, някои от тях са в дует с Радка Кушлева. С достоверния му костюм на родопски комита той изнася 25 хиляди концерта у нас и в чужбина. Има публикуван алманах с 130 нотирани песни. На 80-годишна възраст се учи да свири на каба гайда. Георги Чилингиров си отива от този свят на 9 август 2000 година, само че оставеното от него фолклорно благосъстояние ще пребъдва в поколенията. „ От 17 години желая да създадем подобен конкурс. Ето че тази година, с помощта на община Смолян и кмета Мелемов фестивалът се осъществя ”, уточни Кайджиев.
Дъщерята на Георги Чилингиров, Иванка Дърмонева благодари на всички, че с този фестивал ще се подсети творчеството на доайена на родопската ария, който е пеел за бално и драго.
Отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в памет на починалите за свободата на Родопите.
Първи на сцената излезнаха самодейците от читалище „ Отец Паисий ” в селото. Във фестивала вземат участие 25 самостоятелни реализатори и 26 състава от цялата страна. 655 участника ще огласят Родопа планина и за следващ път ще потвърдят, че родният фолклор е жив. Жури с ръководител Мария Бебелекова ще прави оценка участниците. След като завърши фестивала ще бъдат раздадени награди и плакети от кмета на община Смолян Николай Мелемов.
На откриването участваха зам.-областният шеф Владимир Гърбелов, командирът на 101 –ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров, общински съветници и други
Припомняме, че с. Полк. Серафимово получи утвърждение за финансиране на план «ЕКО СЕЛО» по конкурс от ПУДООС на действия по Националната акция „ За чиста околна среда ” на тематика: „ Обичам природата – и аз вземам участие ” 2017. Дейностите включваха основаване на три обособени зелени зони в селото посредством засаждане на цветни шубраци и дървета, озеленяване на площи с завършени цветни алеи, слагане на пейки, декоративни кошове за боклук и перголи върху тротоара на площада.
Селото посреща празника си Петровден и националния фестивал изцяло актуализирано.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР