Смолян е една от многото области в България, които в

...
Смолян е една от многото области в България, които в
Коментари Харесай

Директорът на РЗИ в Смолян: Пробите със свински грип са двойно повече

Смолян е една от многото области в България, които сега са в грипна зараза. Какво е ситуацията в региона - Actualno.com беседва с доктор Мими Кубатева, шеф на РЗИ в Смолян.
Д-р Кубатева, за какво всяка година имаме интервали с грипна зараза?
Това е по този начин, тъй като има зараза, която доста бързо се популяризира и има висок % на инфекциозност. От друга страна вирусът доста бързо се видоизменя и огромна част от хората нормално са неподготвени. Нямат построен имунитет и са податливи на инфекцията. И по този начин всяка година, в избран интервал идва времето на грипа.
Има ли общо сред грип и простуда?
Не. Различно е. Настинката е положение, в което организмът е преохладен. А при грипа приказваме за зараза. Първото подкрепя второто. Когато организмът е преохладен, имунната отбрана се понижава и това е причина по-бързо да бъдем инфектирани с какъвто и да било вирус. Когато имаме вирус, приказваме за зараза, а когато имаме преохлаждане, приказваме за простуда. Друг е въпросът, че клиниката може да има сходни черти, само че етиологията (причината) е друга.
А за какво, макар годишното алармиране и подробната информация, която експертите давате, като че ли подценяваме признаците на грипа?
Аз считам, че от ден на ден хора се замислят за своята профилактика и демонстрират грижа, само че просто има условия, при които заболяването няма по какъв начин на 100% да бъде избегната. Дори да сме си създали имунизацията, даже да вземаме всички вероятни ограничения, няма гаранция, че при избрани условия няма да бъдем изумени. Тоест, не можем да виним единствено хората. До огромна степен и събитията играят роля, с цел да се развие една зараза.
Как да разберем, че самолечението не би помогнало и би трябвало да отидем при експерт?
Самото положение ни подсказва. Когато признаците са търпими, когато със симптоматично средство и чай пробваме няколко дни и нещата се разминат. Това значи, че сме се справили сами. Но в случай че в продължение на един-два или три дни положението ни се утежнява, не се усъвършенства, би трябвало да потърсим лекарска помощ.
Възможно ли е да подсилим дотам имунитета си, че да станем неуязвими на грипни вируси?
100% гаранция няма в никакъв случай! Има условия, които не са зависещи от нас. Ако попаднем в конюнктура, в която има доста вируси - такива, с които не сме се срещали, нямаме построена отбрана, в случай че се преохладим и се съберат доста фактори, колкото и да сме здрави, има риск да се развие зараза. Искам да обърна внимание и на преумората, и на недоспиването. Ако в подобен миг ни завари обстановка с доста заболели от грип или други вирусни инфекции, елементарно можем да бъдем повалени.
Доколко можем да си помогнем, в случай че одобряваме витамини, минерали и носим маска?
Да, това са ограничения, които са в наша изгода. Тоест, когато сме в зараза, би трябвало да сме осведомени. Трябва да слушаме и четем препоръки на експерти по радио, телевизия, медии за ограниченията, които са положителни. Оттам-нататък най-малко знаем, че това, което ще ни се случи, не е провокирано от самите нас.
За децата - като ги обличат прекалено много на излизане, а у дома ги държат на високи градуси, това не ги ли изнежва доста?
Да, би трябвало да съблюдаваме общите правила за закаляване на всеки организъм, изключително на детските. Изнежването и прекомерните грижи също не са положителни, тъй като се отива в другата прекаленост, когато организмът става по-податлив точно от прекомерната грижа. В този случай е значима ролята на родителите да вършат най-хубавото за децата си, като не отиват в крайности. Нека ги закаляват! Това е един механизъм за предотвратяване освен от инфекции, а въобще от заболявания.
Кои са най-тежките последици от грипа?
На първо място обострянето на болести на дихателните пътища. Пневмонията е тежко затруднение. Всички други хронични болести, които човек има, е допустимо да бъдат обострени от грипната зараза. Много постоянно се визира и сърцето - като перикардит да вземем за пример. Менингит също - по-рядко, само че тежко затруднение. Отразява се и на бъбреците. Всяко хронично заболяване след тежка зараза, която се характеризира с доста тежка интоксикация, може да бъде обострено.
Имате резултати от изпратените 11 проби, 8 от които са позитивни. Пет от тях са от вида А (H1N1) 3 от вида А (H3N2). Първите не са ли свински грип?
Да. H1N1 е свински грип. Тоест, сега имаме два типа грипни варианти, които циркулират. И два пъти повече са тези от свинския грип.
Другият какъв е?
Сингапур. Също е от вид А, само че друг серотип. Това са варианти, които въз основата на своите антигени образуват съответния серотип и по този метод се разпознават самите причинители. Но като цяло грипът си е зараза с присъща клиника.
А (H1N1) не беше ли животозастрашаващ?
Всеки грип е животозастрашаващ. Свинският грип беше присъщ с това, че поразява хората в дейна възраст, както се следи и при нас в този момент. Особено рисков е за бременните.
Смъртни случаи има ли?
До момента в Смолянска област няма регистрирани смъртни случаи.
Защо преди години, когато се заприказва за свински грип, се сътвори такава нервност?
Защото той се появи за първи път като зараза и против нея нямаше построен никакъв имунитет. Тогава по-голям брой хора бяха податливи и при първа среща реакцията на организма е по-тежка. В началото имаше и смъртни случаи. Сега картината е по-лека.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР