Смолян. Ден на кмета се проведе в община Смолян, съобщиха

...
Смолян. Ден на кмета се проведе в община Смолян, съобщиха
Коментари Харесай

Смолян: Ден на кмета се проведе в общината, като основен проблем остава ниската събираемост на туристическия данък по селата

Смолян. Ден на кмета се организира в община Смолян, оповестиха от пресцентъра на Общината . В него взеха присъединяване зам.-кметовете Венера Аръчкова, инж.Мариана Цекова, Марин Захариев и кметовете на обитаемоте места. Обсъждаха се проекто-бюджет 2018 година, оферти за Наредба №2 за администрирането на цени и услуги в община Смолян, оферти на обекти, които да бъдат включени в финансовия лист, събираемостта на туристическия налог, развиването на туризма в селата, въпроси свързани с горите, земите и животновъдните обекти. Беше предоставена информация за приходите и разноските за осъществените административни услуги по типове за 2017 година Обсъди се и план-графика за сметосъбиране и сметоизвозване за обитаемоте места през 2018 година
Голям проблем си остава събираемостта на туристическия налог по обитаеми места, оповести зам.-кметът Венера Аръчкова. Данъчната ставка не е променяна от 2012 година, като за селата е 20 ст, за града – 50 ст., а за Пампорово – 60 ст. Независимо от обстоятелството, че през последните три години се усилват туристите, събираемостта на туристическия налог осезаемо понижава всяка година, уточни Аръчкова.
Продължава порочната процедура представящите този тип услуги да не се водят като къщи за посетители, а къщи за живеене. В същото време се популяризират по уеб сайтове и други места, което е нарушаване на закона.
Дори и все още всичко е заето около Коледно-новогодишните празници по Арденското корито, сподели зам.-кметът инж.Мариана Цекова, която е направила инспекция.
Кметове на обитаеми места споделиха, че не знаели кои от обектите им са регистрирани и категоризирани. Ръководството пое ангажимент в период до 10 ноември т.г. да бъде предоставена на всеки кмет тази информация. Община Смолян към този момент ще включи в инспекциите и кметовете на обитаемоте места. Инж.Цекова предизвести, че на инспекции потеглят и Комисията за отбрана на потребителите, които ще постановат солени санкции за този тип нарушавания.
От общинското управление припомниха, че средствата от този тип налог се употребяват за възстановяване на инфраструктурата, рекламата и присъединяване в профилирани тържища. Категоризираните обекти не заплащат нито налог, нито такса, а на територията на община Смолян няма нощувка под 30 лева
Друг сериозен проблем е, че до контейнерите за битови боклуци по селата е цялостно с клони и строителни материали. Този тип боклук не се покрива от средствата постъпили по такса боклук. По селата тя не доближава равнището на действителния разход, който се заплаща на компанията, разгласи Аръчкова и предложи вид да се пресмята такса боклук на ползвател.
Продължава и практиката някои села да имат от 5 до 6 празника в годината, което утежнява бюджета. Аръчкова прикани да си изберат предпочитано един празник.
Кметовете на селата би трябвало да показват оферти в годишната стратегия за включване на отпаднала от нужда общинска благосъстоятелност, също по този начин и фотоси на всички общински здания.
От тях се чака и оферти за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в община Смолян.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР