Смолян. Държавата трябва да подпомогне всички изоставащи планински региони“. С

...
Смолян. Държавата трябва да подпомогне всички изоставащи планински региони“. С
Коментари Харесай

Валери Жаблянов, БСП: За да решим своите проблеми, трябва да заложим на научния потенциал на нацията и на народа си

Смолян. „ Държавата би трябвало да подкрепи всички изоставащи планински райони “. С тези думи се обърнаха жителите на Смолян към народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ по време на представянето на „ Визия за България “, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Хората подчертаха, че районът им е обиден съществено от демографската рецесия и се обезлюдява с бързи темпове. По думите им би трябвало да се подкрепят всички планински райони съгласно спецификата им, както е планувано за Странджа-Сакар. Според тях към всички браншове би трябвало да се подхожда районно. Като различен главен проблем те сложиха неналичието на налично опазване на здравето в планинските райони, неналичието на 24 часова аптека.
Присъстващите зададоха въпроси за държавната помощ за хората с увреждания, отбрана на дребните производители и справедливото възнаграждение на тяхната продукция, неналичието на отмерено разпределяне на средства от страната за обособените райони, по какъв начин страната ще подкрепи увеличението на производството, вероятността за закриване на РЗИ - Смолян, подоходната политика, запазването на високотехнологичните производства, свързани с обработката на пластмаса в Смолян. Бяха направени оферти за развиване на планински туризъм с марка „ Родопите – планина на гостолюбие през четирите сезона “.
„ Накъде отива България в идващите години? Този въпрос си задаваме всички българи, даже живеещите в чужбина. Именно на този въпрос би трябвало да дадем отговор дружно “. Това съобщи пред събралите се в Смолян националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и член на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия Валери Жаблянов. Според него по тази причина левицата се среща с жителите на България, с цел да бъдат вплетени във Визията оферти от разнообразни публични среди, които се събират по време на срещите. „ За да решим своите проблеми, би трябвало да заложим на научния капацитет на нацията и на народа си “, сподели още той.
Проф. Георги Михайлов съобщи, че страната ни има потребност от нова система на финансиране и ръководство на опазването на здравето, а освен от здравно обезпечаване. Той счита, че ръководещите залагат единствено на промяна на обезпечаването. Според него вместо в разговор със експертите в областта на опазването на здравето, сегашните модели са правени на мрачно, без разискване и част от тях са почнали да изтичат в медиите и то касаещи финансиране на системата за сметка на жителите, без да се усъвършенства качеството на здравната услуга. Той акцентира, че това е повода левицата да възнамерява избор на недоверие- точно в тази сфера. „ От своя страна, ние предлагаме като решение на проблемите в опазването на здравето - унищожаване на статута на лечебните заведения като търговски дружества; в случай че частно лечебно заведение желае да употребява обществени средства то да не бъде комерсиално дружество; развиването на опазването на здравето да бъде на районен принцип; смяна на Данък добавена стойност за медикаментите “, съобщи проф. Михайлов. От своя страна жителите сложиха съществено въпросите за неналичието на профилирана високотехнологична помощ в региона на болничното опазване на здравето в района, сериозният дисбаланс във връзка с развиването на доболничната помощ, както и тежките кадрови проблеми, пред които е сложено единственото лечебно заведение в района.
На въпрос за концесията на Летище „ София “ народния представител Славчо Велков съобщи, че в своята Визия Българска социалистическа партия залага на прекъсването на отдаване на концесия на обектите от националната сигурност. „ Даването на Летище „ София “ на концесия в неразбираеми ръце крие заплаха освен за националната сигурност, само че и за стопанската система. Затова ние и в пленарна зала се противопоставяме на желанието на ръководещите да я осъществят “ сподели още той.
На въпрос за неравенствата сред районите, националният представител от левицата, определен от района, Дора Янкова акцентира, че в края на предходната година държавното управление е раздало над 2 милиарда лева за избрани общини и секторни политики, с което не се изравняват неравенствата, а се укрепва настоящия модел на ръководство. “Необходима е оптималната готовност на хората, които желаят смяна, с цел да може тя да бъде реализирана “, съобщи тя.
В полемиката взеха присъединяване и народните представители проф. Иво Христов, Стоян Мирчев и Денчо Бояджиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР