Смисълът не може да бъде уловен във въздуха, когато от

...
Смисълът не може да бъде уловен във въздуха, когато от
Коментари Харесай

„Бележките под линия“ сътворяват единния образ на Жената

Смисълът не може да бъде уловен във въздуха, когато от едната страна на ръба е мелодраматизма, а от другата – лесната нахиленост. Тази „ съединена “ мисъл от казани по разнообразни мотиви думи на Мирела Иванова носи атмосферата на „ Бележките под линия “ в Народния спектакъл.

Тънък комизъм и фина подигравка има в цялото зрелище по текст на известната ни поетеса. Шест героини дават най-малко 600 разнообразни гледни точки за живота, любовта, мъжете, фамилията, самотата. През смях и през сълзи, и съвсем по мъжки, те сътворяват единния облик на Жената в едно „ непостижимо и свръхинтересно време “, както споделя Мирела Иванова. Тя самата е и щерка, и брачна половинка, и майка, а неотдавна – и щастлива баба – все функции, които улесняват вдъхновението, когато би трябвало да опишеш чувството за същинската Ева в един приветлив „ женски “ паноптикум.

Режисьорката Катя Петрова е подредила „ смъртоносен “ пъзел, в който Жената оцелява макар сянката на несъществуващия мъж. Сценографията от криви огледала на Борис Далчев добавя и контрастира всяка от претендиращите за принципност героини в пиесата. Звукът на „ Бележките “ е в джази темп, основан от майстора Христо Йоцов. Лицето, или по-скоро, многоликостта на спектакъла се дължи на Ана Пападопулу, Вяра Табакова, Илиана Коджабашева, Ирина Митева, Мария Каварджикова и Параскева Джукелова. Артистичен секстет, чието сцепление оцелява – в сюжета на една съвременна история с отворен край и като актьорско осъществяване на сцената на най-големия ни спектакъл.

Снимка: Даниел Димитров

Мирела Иванова – за „ бравурното сцепление “ на „ Бележките “, за смеха и сълзите в представлението, за незапълнимите неналичия и сложните за разрязване възли, за персоналните докосвания, за умножаването на изумленията, за радостния смут на всекидневието и за най-„ младата “ вяра в живота й.

Четири пъти беше отлагана премиерата на „ Бележките... “, петият път оказа ли се благополучен?

- Написах пиесата преди пет години и премиерата се състоя на петия път. При такова съвпадане на цифри и екип напряко е немислима друга развръзка, с изключение на щастливата. Билетите за петото зрелище бяха продадени, още преди да е минало четвъртото. Е, нямаме ли струпване на положителни знаци?

Извън шегите, режисьорката Катя Петрова „ сглоби и създаде “ един бляскав, съвременен, по едно и също време и комплициран, и достоверен, и игрови театър, в който са изведени освен значимите послания, само че и всяка детайлност си е на мястото.

Шестте неповторими актриси основават безподобен отбор, сценографията на Борис Далчев, музиката на Христо Йоцов, хореографията на Анна Пампулова и мултимедията на Михаела Добрева построяват цялостното, бравурно сцепление на представлението.

Тънък комизъм и фина подигравка има в цялото зрелище. Като създател бихте ли разкрили кое във Вашите персонални бележки по текста бе повече – смехът зад сълзите или сълзите зад смеха?

- Хуморът и иронията са високото ходило, което доближават душите ни, минали през големи тествания, парадокси, житейски тегоби. Не знам дали идващото ходило не е лудостта, от време на време просто се запитвам.

Снимка: Мартин Атанасов, Народен спектакъл

Всъщност, постоянно ме въодушевяват граничните положения, напрегнатото равновесие сред сълзи и смях, неправдоподобната трагикомична игра с думите. Предизвикателното придвижване по ръба – от едната страна е бездната на мелодраматизма, от другата – изкушението на лесната нахиленост, на гъдела и кикота.

Шест героини, шест разнообразни гледни точки за живота, любовта, мъжете, фамилията, самотата. Кое обаче сплотява тези женски характери?

- Струва ми се, че ги сплотява силата, в самобитните си измерения, естествено. Силата, характера и разпознаваемото разграничение. Всяка от героините, най-главната и петте основни, умишлено или опипом, са разкрили своя метод да отстояват себе си и ценностния си свят, да се удържат в кожата и ориста си – къде с умно самообладание, къде с артистични игри, къде с проницателен цинизъм, къде с порив, къде с мъчителен издръжливост.

Снимка: Мартин Атанасов, Народен спектакъл

Даже ми се привижда, че шестте героини сътворяват единния облик на Жената.

Къде сте Вие самата в този „ женски “ паноптикум?

- Е, по какъв начин къде – на всички места, безмилостно съм се попиляла и разхвърляла на части и басамаци из всичките си героини. Неистово желаех да опиша своето непостижимо и свръхинтересно време през участта на дамата, през гласовете на дами, остарели и млади, майки и дъщери, тъй като съм и щерка, и майка, и опитът напълно различен е... Как къде, това е спектакъл, който приказва.

Що за възли са тези, които наричате невъзможни „ даже за разрязване “?


- Психологическите възли, непреработените контузии от детството или от времето, което разполови биографиите. Няма по какъв начин да се върнеш обратно, да излекуваш болното място, да замениш с нещо друго изгубеното си дете или изгубения си татко... Има незапълними неналичия и точка. Майката, сама по себе си, също е възел – от обич, неточности, счупвания на душата и зараствания изкривено.

Колко такива възела са заплитат в „ Бележките... “?


- Няма да ги издам всичките. След едно от представленията проф. Амелия Личева ми написа: „ Толкова доста неща споделя пиесата, толкоз ориси размера и в това време допира персонално... “. Ще оставя за всекиго тези персонални докосвания, за всекиго с сензитивност и разсъдък.

Как се отразява на Вас самата радостният смут на всекидневието?


- Понякога се оправям, от време на време рухвам, от време на време пиша стихотворения, разкази, пиеси...

Вече пета година сте драматург в Народния спектакъл, откакто дълго години бяхте организатор на къщата-музей на Вазов. Как Ви се отразяват годините в по-голямата „ къща “? Какво Ви дава контакта с артистите?


- Научих доста, прекосявайки улица „ Раковски “, отивайки от битовото Вазово място в символното, в Народния спектакъл. Общуването с артистите уголемява духовния ми свят, доразгръща усета и познанието ми за артистичните хора, умножава изумленията ми. С всеки идващ ден възприемам, че неслучайно съм тук.

Г-жо Иванова, неотдавна сте баба на дребната Владимира. Нека Ви е здрава и да й се радвате дълго време. Ако е правилно, че геният се наследява през потомство, надявате ли се един ден тя да има по-специално отношение към писането и литературата. Пожелавате ли й такава орис?


- Пожелавам на прелестната си дребна внучица Владимира да бъде здрава, с огнен темперамент и хубав порив, да пораства доста обичана и свободна, да е дете с възприятие към думите, езиците и изяществото. Не желая да я скланям с съответни очаквания, тъй като в този момент самата тя е една голяма цялостна вяра!

На Вас самата остава ли Ви мирис и време за стихове?

- Стиховете са властни, не питат, появяват се, когато не ми доближават нито мирис, нито време. Обичат сумрачните часове.

Наистина ли имате 100 шалтера в мозъка си? И постоянно сама ли ги влючвате и изключвате? Как реагирате на късо съединяване?

- Може би 100 и един. Включвам ги и ги изключвам към момента сама. Е, случва се и под напън извън. Но в действителност имам дни, големи и всевъзможни що се касае за един живот, познавам и късите съединения.

Снимка: Мартин Атанасов, Народен спектакъл

В младостта си реагирах много метежно и бурно – един път, още преди Шиниъд О`Конър, се остригах нула номер, различен път си пробих сама няколко спомагателни дупки в ушите и си поръчах обеци към тях, струваше ми се, че е незадоволително да имам обеца на ухото. Сега съм много по-овладяна, обричам си безсъния, от време на време си върша подарък, различен път сядам в кафене и с часове виждам в една точка.

Повече разсъдък или повече полуда е нужна за оцеляването през днешния ден?

- Повече обич и примирение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР