Смисълът на вчерашната ни среща бе да има диалог. Още

...
Смисълът на вчерашната ни среща бе да има диалог. Още
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Таванът на цените ще осигури спокойствие на домакинствата

Смисълът на вчерашната ни среща бе да има разговор.

Още преди тя да стартира направихме нашите констатации, че освен в това Народно заседание, а и изобщо в българската политика има липса на всевъзможен разговор. И с тази среща искахме да покажем, че е допустимо партии с диаметрално противоположни политически визии да седнат на една маса и да дискутират по един жизненоважен проблем, какъвто е бюджета. Този диалог през вчерашния ден не беше политически в смисъл за съставяне на болшинство, а по-скоро чисто експертен по авансово заложена тематика. “ Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и определен за депутат Атанас Зафиров в ефира на Българска национална телевизия.

Въпросът за бюджета по думите му е доста комплициран и настоящ. “Едно от нещата, към които се обединихме през вчерашния ден е, че би трябвало да бъде извикан министъра на финансите в Народното събрание и без ненужно напрежение да бъде изслушан за визията на служебното държавно управление за новия бюджет, както и за 3-годишната планирана бюджетна рамка. Очакваме я в Народно събрание да показа осъществяването на бюджета досега, с цел да забележим с какъв запас разполагаме все още и какъв би бил възможния бюджетен недостиг. Най-добре е партиите да седнат и експертно да потърсят верните решения. Но и тезата за нулев бюджетен недостиг също не е добра, тъй като това значи завършек на социално-икономическите стратегии за поддръжка. Означава и задълбочаване на рецесията и усложняване на живота на българските жители и бизнес “, добави социалистът по повод общото схващане на партиите, че е належащо финансовия министър да бъде извикан в пленарна зала.

Според Зафиров от вчерашния диалог сред партиите е станало ясно, че те са се обединили към тезата за опазване на ограниченията за стимулиране на бизнеса и работните места. „ Предстои занапред да бъде прегледано в елементи, само че тази поддръжка би трябвало да продължи. Ние сме на позиция, че по повод цената на тока би трябвало да има 2 цени. За таван на цените като че ли не срещаме поддръжка, което е учудващо, тъй като към този момент половин Европа мина към тази мярка. Това е една мярка, която би дала успокоение на българските жители, че тежките зимни месеци ще бъдат обезпечени за семействата. Бюджет може да бъде признат и без държавно управление, само че следователно се рискува нахлуване в едно общо говорене и това е нещото, което с вчерашната среща опитахме да предотвратим. Не изключвам вероятността плана за бюджет на служебния кабинет също да бъде прегледан – стига в него да намерят място тези наши хрумвания и послания “, изясни той за целите на левицата.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия посочи, че не е добре да се влезе без признат бюджет в идната година. „ Защото инфлационните процеси, които в огромна степен обезсилиха растежа на приходите и пенсиите допускат напълно нов бюджет с нова философия и стойности. По отношение на обществените ограничения има очевидно застъпване с по-голямата част от парламентарните партии, само че е значимо да се знае, това е една поредна политика на Българска социалистическа партия през всичките тези години “, добави той.

„ Имаме решение на Конгреса, което и е наша поредна позиция, че еврото би трябвало да бъде признато, когато България е изпълнила всички условия, няма заплаха за стопанската система на страната и в случай, че това няма да се отрази на покупателната дарба на хората. Това е тематика, която в последно време е много спекулативна и ставаме очевидци по какъв начин някои партии вършат политика на гърба на страховете на някои български жители. Българска социалистическа партия като сериозна партия няма да взе участие в подобен сюжет “, сподели в умозаключение Атанас Зафиров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР