Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите

...
Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите
Коментари Харесай

Дариткова: Където има достатъчно легла, няма да се откриват нови болници

Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите от лекари, медицински сестри, болнични структури и кревати. За страдание имаме модел на опазване на здравето, който се е развил неефективно по съответствие болнична и извънболнична помощ. При нас болните се лекуват главно в лечебни заведения, което е неефективно. Сега ще е ясно, където има задоволително кревати, няма да се откриват нови лечебни заведения . Това съобщи ръководителят на комисията по опазване на здравето в Народно събрание Даниела Дариткова.
По думите ѝ районите в страната, където има малко повече от нужните кревати, са малко . Използваемостта на наличния фонд за предходната година е към 64%, а през 2017 година е премината психическата граница от 2 млн. броя хоспитализации, като доближават 2 450 000.
" Надявам се, че процедурата за Националната здравна карта е изпълнена правилно, с цел да не бъде атакувана в съда. Работа на съсловната организация е да приказва за квалификацията на лекарите ", добави Дариткова.
" Ако търсим баланс, здравноосигурителният модел ще отговори на всички провокации. Системата би трябвало да отговори финансово дейно на упованията. Усилията би трябвало да бъдат в посока профилактика ", сподели още Даниела Дариткова, представена от Българска национална телевизия.
" На брифинг в Народното събрание изяснихме позицията по разговора с майките на деца с увреждания. На срещите с тях възприехме доста от концепциите им. Наистина не разбрах ескалацията на напрежението, по пътя на разговора е добре да търсим решенията ", разяснява още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР