Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна

...
Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна
Коментари Харесай

Община Перник целенасочено е източвана чрез сметосъбиране, според спецпрокуратурата

Сметоизвозването в Перник се управлява импровизирано от предприемачи с широкоспектърна активност, заяви на брифинг в града ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев. По думите му шефове на компаниите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са разнообразни подставени лица. Чрез тези компании през годините целеустремено, непрекъснато, методично е източвана община Перник, акцентира Гешев.

Досъдебно произвеждане, по което се води следствие, е формирано през месец декември с лед сигнал от Агенцията за държавна финансова ревизия.
 
Първоначално данните са били за подписани неизгодни покупко-продажби, АДФИ е проверила интервал от 1 януари 2012 година до 31 декември 2016 година, обвързван с активността на разнообразни длъжностни лица от община Перник. Най-сериозните констатации в отчета на АДФИ касаят активността на някогашен краткотрайно изпълняващ длъжността кмет и някогашен кмет на Перник.



Временно изпълняващ длъжността кмет със заповед е упълномощил сметопочистването на една компания,
в случай, че има настоящ контракт с друга компания. За действието си се базира на злополучие в Перник, уточни Гешев. По думите му бедствието е неработеща компания в продължение на три дни. Ситуацията е основана умишлено, съгласно проверяващите, с цел да може управниците да стъпят на нея и да н аредят сметоизвозването да се извърши от друга компания. И двете компании обаче, са под контрола на едно и също лице, разясни Гешев. В резултат з а една и съща работа е платено един път на компанията, която има контракт и още веднъж на друга компания, със същия надзор , като цената по второто заплащане е 4 пъти по-голяма от цената на първия контракт . Т.е. за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя действително да е осъществена, без да има протоколи, без да се уточнят регионите, акцентира шефът на Специализираната прокуратура. Той цитира данни, съгласно които е осъществено едно заплащане към втората компания в размер на 1,2 млн.лв. - 1,3 млн. лева, която е ЗМБГ. Първата компания, с която има контракт от 2005 година е " Стройинженеринг ", след това преименувана в " Лиел констракшън ".

Проверяваме хора, за които е обществена загадка, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник, с ъобщи още Гешев . Задържани за 24 часа са разнообразни лица . Очертава се до края на деня най-малко на две лица да бъдат повдигнати първични обвинявания. Това не е окончателният кръг, проверяваме кой действително седи зад тези компании, кой е получил парите, къде са отишли, откакто са ги получили, разясни Гешев. По думите му се ревизира интервал до началото на 2017 година, а повдигнатите обвинявания ще бъдат най-вероятно за 2014-2015 година

Иван Гешев посочи, че акцията в Перник е естествено продължение на подхванатата политика на Специализираната прокуратура в сходство с новите й пълномощия по Наказателно-процесуален кодекс за битка с корупционните закононарушения. Разследването се извършава благодарение на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и Министерство на вътрешните работи.
 
  " От ноември имаме тази подготвеност. Промяната цели да се пресечен локалните обвързаности сред магистрати, служители на реда, кметове и други, които не водеха до резултат, създаваха чувство за безотговорност ", разяснява още Гешев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР