Сметната палата установи критично финансово състояние на Напоителни системи ЕАД

...
Сметната палата установи критично финансово състояние на Напоителни системи ЕАД
Коментари Харесай

Разграден двор: Напоителни системи без документи за 60% от язовирите и 29% от имотите си |

Сметната палата откри сериозно финансово положение на " Напоителни системи " ЕАД в одит за 2018-а и 2019 година, отчет след който разгласява през днешния ден.

От него е видно, че държавното сдружение към министъра на земеделието не има документи за благосъстоятелност за 29% от парцелите си и 60% от язовирите в България.

Негово обвързване е поддържането и употребата на държавния хидромелиоративен фонд за хващане, предпазване, систематизиране и реализация на вода за напояване на земеделските култури, доставка на вода за промишлени и други нужди; употребата и поддържане на защитни насипи, Дунавски насипи, корекции на реки, отводнителни полета и системи на територията на цялата страна; стопанисване, поддръжка, употреба, запазване и мониторинг на 21 сложни и значими язовири, които са обществена държавна благосъстоятелност.

Обектите и оборудванията са:



Основни констатации

„ Напоителни системи ” ЕАД е в сериозно финансово положение, с доста ниска степен на ликвидност и финансова резистентност. В края на 2019 година отговорностите са съвсем два пъти по-големи от вземанията.

Една от аргументите за положението на сдружението е липса на финансиране от Министерството на земеделието храните и горите на осъществени разноски през предишни интервали за осъществяването на предоставени действия по публичната услуга за поддържане на обектите за предотвратяване от нездравословното влияние на водите, както и отрицателната процедура част от избраните с държавния бюджет суми за публичната услуга през годината да се дават за покриване на средства за тези действия през предишни интервали (констатирано е закъснение с 2 години), пишат от Сметната палата.

Вземанията на „ Напоителни системи “ ЕАД за 2018 година са в общ размер на близо 18,9 млн. лева, а за 2019 година – близо 20,8 млн. лева, образувани от: свързани лица в лицето на Министерството на земеделието храните и горите, продажби, задатъци, правосъдни разногласия и други настоящи вземания.

През 2019 година вземанията от МЗХГ по договорите за публичната услуга нарастват с 20% по отношение на 2018 година поради неизплатени отговорности от министерството към сдружението. То има вземания и по неразпределени суми от частни правосъдни реализатори в размер на към 1,1 млн. лева за 2018 година, които нарастват до 3,1 млн. лева през 2019 година Общо задълженията за 2018 година са към 38,4 млн. лева, а за 2019 година – 37,8 млн. лева и са образувани от: снабдители, свързани лица под общия надзор на МЗХГ, банков дълготраен заем и овърдрафт, такси за водоползване към Басейнови дирекции и други

Стари устройства, теч на вода

Доставката и продажбата на вода за напояване е от значително значение за финансовите резултати. Тя генерира огромна част от приходите по контракти с физически и юридически лица. Площите, обслужвани от уреди, стопанисвани от сдружението, обгръщат 7,4 млн. дка, от които годни за напояване са към 5,4 млн. дка.

Оперативната цел на сдружението - модернизирането и обновяването на измервателните устройства при оборудванията на „ Напоителни системи “ и монтирането на самостоятелни водомери за всеки водоползвател, с цел да се обезпечи качествено и непрестанно водоснабдяване и понижаване на техническите и търговски загуби на вода, не е реализирана. От инсталираните измервателни устройства, благосъстоятелност на сдружението, едвам 26% са въведени в употреба през интервала 2001– 2019 година Повече от половината - 58%, са инсталирани в интервала 1961-1980 година В резултат са налице огромни отклонения сред източени/транспортирани, подадени и актувани водни маси, най-много при напояване .

Видно от таблицата за потреблението на подаваните водни маси към водоползвателите през 2019 година да вземем за пример разликата е към 135,4 млн. куб. м. при ползване за напояване и близо 13,3 млн. куб. м при ползване за промишлени цели .
Водни маси по типове ползване (в хиляди м3) № по ред
Видове потребление/

водни маси

Източени/

превозени
Подадени Актувани Разлика 1 2 3 4 5 к.3 - к.4 1 за напояване 620 065 484 618 293 063 135 447 2 за промишлени цели 69 926 56 645 55 190 13 281 3 за ВиК сдружения 55 467 49 241 49 241 6 226 4 за рибарници 1575  1527 1520 48 5 за енергодобив 1 009 187 1 009 187 998 838 0 6 за други потребности 6 118 4 836 4 201  1282
Поради неефикасен надзор върху осъществяването на договорите за доставка на вода за напояване, подписани през 2018 година и 2019 година, са позволени закъснения на заплащанията, неначисляване на лихви за веселба, липса на категорично документално упълномощаване на лицата, виновни за измерването на подаваните водни маси към водоползвателите и подписването на съответните актове, което е причина за риск от сключване на посочените документи от хора без нужната подготвеност и неточности при премерване и отчитане на подаваните водни маси .

Управленските решения не са обезпечили постигането на заложените индикатори за разноски за заплати в бизнес програмата на сдружението, които да доведат до по-доброто му финансово ръководство и обикновено действие през идващите интервали. За заплати и осигуровки са отивали 62% от парите през 2018 година и 59% през 2019-а. За 2018 година регистрираните разноски за заплати са с 3,1 млн. лева повече от плануваните в бизнес програмата на сдружението, а за 2019 година - с близо 1,8 млн. лева от горната страна.

" Намаляването на разноските, в това число и за заплати, биха подобрили приходната част на сдружението, и оттова – финансовото му положение ", пишат от Сметната палата.

Обществени поръчки

При възлагането на публични поръчки не са изпълнявани и прилагани контролни действия. В резултат на това 5 от тях са прекъснати заради неточности при правенето на обявата, напътствията към нея, техническата спецификация или методиката за оценка на офертите. Две публични поръчки са били предоставени по по-облекчен от планувания в закона ред. Възлагането на публични поръчки посредством изпращане на покана до избрани лица е в противоречие с условията на Закона за публичните поръчки.

Не е осъществен прелиминарен надзор за правомерност на извършените процедури по Закона за публичните поръчки, вследствие на което две от тях са прекъснати заради неточности при откриването и оповестението им. Процедурите на директно договаряне са извършени в противоречие със Закона за публичните поръчки и Правилника за използването му.

Всички контракти за публични поръчки са подписани, без да бъде взето решение от Съвета на шефовете в нарушаване на вътрешните правила. За всички контракти, без един, не е сбъднат прелиминарен надзор за правомерност преди вдишване на обвързване. При 3 е позволено да бъдат осъществявани услуги и доставки за обекти, които не са били включени в предмета им . Съставени са три акта за нарушаване на Закона за публичните поръчки.

Няма указател на недвижимите парцели, забавено е заплащането по съвсем половината контракти за наем

Не е основан и одобрен указател на недвижимите парцели, стопанисвани и ръководени от сдружението. При осъществяването на договорите за наем е позволено забавено заплащане на годишната наемна цена при 44% от подписаните през одитирания интервал 27 контракта за наем; не е начислявана наказателна клауза за забавено заплащане, като се изключи три контракта, като по този метод не са предпазени финансовите ползи на сдружението.

През интервала 2018 година – 2019 година част от тръжните процедури за отдаване чартърен на недвижими парцели - обществена държавна благосъстоятелност, са извършени, без да е прибавен законовия ред.

Към края на 2019 година за 29% от недвижимите парцели (897 земи и сгради) и за 60% от язовирите (88 бр.), сдружението не има документи за благосъстоятелност  въпреки подхванати ограничения от управлението му.

Сметната палата установи проблеми в тази област още през 2010 година, когато отхвърли да завери финансовия доклад на тогавашното Министерство на земеделието и храните поради незаведени в салдото му хидросъоръжения, измежду които 11 язовира.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР