Сметната палата ще направи специална проверка за това дали е

...
Сметната палата ще направи специална проверка за това дали е
Коментари Харесай

Сметната палата ще проверява даренията на служители на Nexo към партии

Сметната палата ще направи специфична инспекция за това дали е изработен опит да се заобиколи законът, като няколко лица от една и съща компания са дарявали едни и същи суми на съответна партия. Това заяви ръководителят на институцията Цветан Цветков по време на съвещание на бюджетната комисия към Народното събрание. 

Става дума за изказванията, че чиновници на разследваната криптокомпания " Нексо " са дарявали крупни суми - по 20 000 лева, на " Демократична България ". По информация на самата партия от преди няколко дни, 15 от чиновниците на " Нексо " са създали дарения в интервала 2021-2022 година. Общо те са дарили на партията към 400 000 лева " Демократична България " твърди, че това е общо малко над 10% от всички дарения през тези две години и общо четири изборни акции. Според Цветков пък партията е получила общо 211 000 лева единствено за последните избори. 

Самите " Нексо " пък обявиха също, че " когато, водени от будна гражданска съвест и дейна позиция, членове на екипа на " Нексо " са дарявали парични средства на политически партии, това е било по транспарантен метод и в сходство със закона за политическите партии ". 

" Одитът на сходството не включва инспекции на източника на приходите на донорите, уточни ръководителят на Сметната палата. " Изискали сме информация за донорите и Национална агенция за приходите е изпратила нужната информация, която се проучва ", сподели още Цветков. " Господар на одитния развой е одитният екип и той ще вземе поради всички условия ", уточни той.

По тематиката отношение взе и Асен Василев - някогашен министър на финансите в държавното управление " Петков ", от което " Демократична България " бяха част: 

" Не е ясно по какъв начин е станала обществена информацията, че хора, които работят в избрана компания, са създали дарения, тъй като в Сметната палата няма тази информация. Вероятно тези данни са изтичали или от Национална агенция за приходите, или от Национален осигурителен институт ", сподели той. 

Направено е ужасно доста за сигурността на информацията. Наскоро имаше несполучлива хакерска офанзива. " Нексо " е швейцарска компания и Национална агенция за приходите няма по какъв начин да направи инспекция какви разноски е правила компанията, пък уточни шефът на Национална агенция за приходите Борис Михайлов. 

Иначе - по данни на Сметната палата, оповестени през днешния ден, партиите в страната са получили общо 1,79 млн. лева дарения на последните избори от втори октомври. Дарителите са общо 388. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР