Сметната палата публикува 13 свои одитни доклада, констатиращи нарушения, които

...
Сметната палата публикува 13 свои одитни доклада, констатиращи нарушения, които
Коментари Харесай

Сметната палата публикува 13 одитни доклада, засекретени досега от прокуратурата

Сметната палата разгласява 13 свои одитни отчета, констатиращи нарушавания, които до момента са били в прокуратурата. Държавното обвиняване обаче не е видяло данни за закононарушения и е отказала да образува производства, оповестява

Извлеченията от одитните отчети са на Сметната палата. Повечето от одитите са правени в интервала 2016-2017 година

Още когато началник на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му разрешава да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със подозрения за осъществени закононарушения. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едвам откакто завърши наказателното произвеждане.

 ГЕРБ и Движение за права и свободи с поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи с поддръжка от " Възраждане " и Българска социалистическа партия се захванаха със смени в основни регулатори

Така от 2015 година насам в прокуратурата са " потънали " повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с следствията, написа изданието. Години наред прокуратурата не е уведомявала даже Сметната палата какви дейности е подхванала по подадените сигнали. Преди година Цветков даже писа писмо на тогавашния основен прокурор Иван Гешев с искане да се откри противоположна връзка за хода на тези следствия, само че едвам през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

" Засекретяването " от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушавания бе тълкувано като опит да се прикрият дейностите на избрани ръководители на държавни ведомства и сдружения.

Сегашното управление на Сметната палата показва, че разгласяването на констатации от одитни отчети, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено съобщение от прокуратурата през март 2023 година, че съответните производства са завършили. Те обаче са завършили, тъй като прокуратурата е отказала да образува произвеждане или го е прекратила, в случай че е било намерено. Т.е. прокуратурата не видяла данни за закононарушение.

Сред оповестените извлечения от 11-те одитни отчети доминират тези, свързани с финансовото положение на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в интервала 2013 и 2014 година Има данни и за установени нарушавания в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница " Пирогов ", БНР, НКЖИ и други

През май Сметната палата разгласи, че ще разгласява 17 одитни отчета, изпратени до прокуратурата в интервала 2015-2020 година, резултатите от които до момента не са били обявявани. За тях палата към този момент е получила съобщение от прокуратурата, че производствата са завършили с отвод от формиране или с разпореждане за преустановяване на досъдебно произвеждане.

 Сметната палата е поправила собствен отчет в сгода на прокуратурата Сметната палата е поправила собствен отчет в сгода на прокуратурата

През юни в - за осъществен одит на осъществяването " Администриране на нередности ". Докладът е след одит на активността на дирекция АФКОС - Дирекция " Защита на финансовите ползи на Европейския съюз ", която е профилирана конструкция на Министерство на вътрешните работи, осъществяваща контролна, осведомителна и координационна активност по линия на отбрана на финансовите ползи на Европейския съюз.

Редакцията е направена с решение на одитната институция през март и смяната е упомената на първата страница на отчета, оповестен наскоро на уеб страницата на палатата. Според специалисти, осведомени с тази материя, става дума за потребление на експертна словосъчетание, която прикрива нарушаване на прокуратурата. Те са на мнение, че задачата е нито АФКОС, нито обществото да схванат каква е ориста на подадените сигнали за нарушавания с европейски средства. Заради липса на такава реакция от прокуратурата по разнообразни случаи в годините обратно стоят непубликувани редица одити.

Междувременно протичащото се се развива на фона на по желание за нов ръководител на Сметната палата, откакто предходния - Цветан Цветков бе Неговият мандат бе изминал съвсем година преди този момент, само че поради политическите турбуленции до избирането по нормалната процедура на правоприемник на поста не се стигна.

Освобождаването му от поста беше ненадейно, а за изпълняваща длъжността беше избрана дотогавашният заместник-председател Горица Грънчарова-Кожарева, която е брачна половинка на прокурора Михаил Кожарев, койото до неотдавна работеше като обвинител във Върховната административна прокуратура. Мандатът на Кожарева също бе изминал тогава, само че болшинството подцени този факт и вместо да открие процедура за избор на нов ръководител, Народното събрание реши да освободи Цветков и да постави Грънчарова-Кожарева. Този акт бе за опровержителен на главния закон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР