Сметната палата отчита, че двама министри на ГЕРБ не са

...
Сметната палата отчита, че двама министри на ГЕРБ не са
Коментари Харесай

Сметната палата: Двама министри на ГЕРБ не са контролирали ефективно държавните болници

Сметната палата регистрира, че двама министри на ГЕРБ не са направлявали дейно държавните лечебни заведения

Това излиза наяве от доклад на Сметната палата, предава.

Докладът е за интервала 1 януари 2019 година - 31 декември 2020 година В този период министри на опазването на здравето са били Кирил Ананиев и на Костадин Ангелов.

За този интервал министърът на опазването на здравето реализира функционалностите си по практикуване правата на страната в 70 търговски сдружения (64 лечебни заведения и 6 нелечебни заведения) с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала, като от тях 5 са в разпродажба.

Основната констатация в отчета е, че през одитирания интервал активността на министъра на опазването на здравето по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с 50 и над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала в системата на Министерство на здравеопазването не е задоволително ефикасна.

Общият размер на отчета е 110 страници, като той включва 7 приложения, към него има и списък на одитните доказателства. В поддръжка на констатациите са събрани 23 броя одитни доказателства, които дружно с работните документи, отразяващи обособените стадии на одитния развой, се намират в Сметната палата.

Заключенията

Две са заключенията от отчета. Едното е, че основаните условия не способстват за ефикасното практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

От една страна Сметната палата регистрират, че са признати голям брой стратегически документи на разнообразни нормативни учредения, в задачите на които е заложено възстановяване на активността по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. От друга страна обаче от ведомството са видели, че в Националната здравна тактика 2020 липсват дефинирани съответни цели, ориентирани към ръководството на комерсиалните сдружения с 50 на 100 и над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала от системата на опазването на здравето.

Според тях неналичието на ясни стратегически цели, по отношение на присъединяване на страната в ръководството на лечебните заведения води до неспособност за обвързването на годишните цели, касаещи одитираната активност със стратегически такива.

На второ място от Сметната палата заключват, че пред министъра на опазването на здравето стоят провокации за усъвършенстване на контролната активност и възстановяване на ръководството на лечебните заведения с държавно присъединяване в капитала.

Като аргумент се показва, че през одитирания интервал не е реализиран надзор върху възнагражденията и импортираните гаранции за положително ръководство от управителните органи на тестваните търговски сдружения заради неналичието на написани контролни процедури във вътрешните правила за ръководство на активността им. Липсата на регулярен надзор върху размера на възнагражденията и импортираните гаранции затруднява предприемането на своевременни дейности по отношение на установени пропуски по отношение на реда и метода на тяхното установяване.

Друг мотив на Сметната палата е, че е позволено закъснение от 3 години за издаването на позволение за отдаване чартърен на неподвижен парцел от лечебно заведение, с което същото е лишено от опцията да осъществя доходи, от които да се възползва при реализиране на активността си.

В отчета е разказано още, че министърът на опазването на здравето не са основани ред и организация и не са изпълнени компетентностите му за одобрение и наблюдаване на осъществяването на бизнес стратегиите на държавните лечебни заведения - акционерни сдружения.

Според Сметната палата неналичието на сбъднат надзор върху плануваните за реализиране цели и задания в бизнес стратегиите, в това число на упования финансов резултат от едноличните търговски сдружения, не обезпечава подобаваща база за дейно обмисляне на активността, както и за справедлива оценка на изгодите (ефектите) за обществото от тяхната активност.

Препоръките

Сметната палата дава и някои рекомендации към министъра на опазването на здравето. Сред тях са при годишното обмисляне на активността по практикуване правата на страната в търговски сдружения с 50 и над 50 на 100 държавно присъединяване от системата на опазването на здравето да се дефинират измерими индикатори за осъществяване на задачите, които да послужат за разбор и премерване на успеваемостта и въздействието им.

Също по този начин Сметната палата предлага още във Вътрешните правила за организацията на активността на дирекция „ Търговски сдружения и благосъстоятелност “ да се диференцират отговорностите и взаимоотношението сред отделите по отношение на следенето на осъществяването на предоставените функционалности и задания.

В отчета е разказано още, че в период до шест месеца от приемането на отчета - министърът на опазването на здравето следва да предприеме ограничения за осъществяване на рекомендациите и да уведоми документално за това ръководителя на Сметнат палата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР