Сметната палата е проверила 20 участници в изборите на 2

...
Сметната палата е проверила 20 участници в изборите на 2
Коментари Харесай

10 участници в изборите на 2 октомври 2022 г. са нарушили Изборния кодекс

Сметната палата е проверила 20 участници в изборите на 2 октомври 2022 година – 14 политически партии и шест обединения. Не са открити нарушавания на Изборния кодекс (ИК) от 10 тествани участници – осем политически партии и две обединения, оповестява Сметната палата.

От всички тествани участници в изборите е спазено условието на ИК в период от 30 работни дни след изборния ден да показват доклад за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция пред Сметната палата по одобрен от нея пример.

При одита са установени нарушавания на нормативните условия по отношение на показване на информация в хода на предизборната акция за издание в Единния указател по изборния кодекс (ЕРИК) - не е предоставена информация за издание в ЕРИК от една партия и три обединения от партии за направени дарения, а от една коалиция от партии - за заявления за генезис на дарени средства в размер над минималната работна заплата; от три обединения от партии - за финансирания със средства на претенденти, и от две обединения - за заявления на претенденти за генезис на предоставени средства над минималната работна заплата; от една партия - за наименованието на рекламна организация.

Информация за издание в ЕРИК за направени дарения е предоставена със забавяне от една партия и две обединения, а от една партия и една коалиция - за заявления за генезис на дарени средства над минималната работна заплата. Със забавяне в регистъра е подадена регистрация от четири партии и три обединения за финансирания със средства на претенденти и заявления на претенденти за генезис на предоставени средства над минималната работна заплата. Една партия е закъсняла с информацията за за наименованието на рекламна организация, която употребява.

Две партии и две обединения от партии са набирали средства за финансиране на предизборната акция и след нейния край. Установени са неотчетени доходи от пет партии и пет обединения от партии, оповестява Сметната палата.

Спазени са законовите условия за източниците на финансиране и подкрепяне на акцията от одитираните участници в изборите, като се изключи една партия, за която е открито финансиране от едноличен търговец, на който след това от партията са възобновени средствата.

Изискването приходите над 1000 лв. да се получават по банков път е спазено от всички одитирани участници, като се изключи една коалиция от партии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР