Сметната палата е отчела редица нарушения по отношение на финансите

...
Сметната палата е отчела редица нарушения по отношение на финансите
Коментари Харесай

Сметната палата дава ИТН и ДБ на прокуратурата

Сметната палата е отчела редица нарушавания във връзка с финансите на две празненство в лицето на Има Такъв Народ и Демократична България.

За партията на Слави Трифонов то е на съображение член 58, алинея 1 от Закона за Сметната палата. По неофициална информация повода е средства, коита не са разходвани по предопределение.  

По мотив Демократична България от Сметната палата е разкрила несъответствия при разходването на средства и ръководството на имуществото. Става дума за близо 10 000 лв., които са платени от Фондация „ Заедно в час “, само че те са преведени в персоналната сметка на Христо Иванов, а парите са регистрирани непозволено като разход за подаяние на партията.   

Сметната палата е открила, че предоставеният годишен финансов доклад на " Да, България " съдържа " неправилни регистрирания и несъответствия с използваната рамка за отчитане на активността на политическите партии, в това число Закона за счетоводството, използваните счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията ", написа „ Медияпул “. Резултатите от осъществяването на одитни процедури върху избраните извадкови единици, установените несъответствия и дадените пояснения от Политическа партия Демократична България не дават съображение за изложение на убеденост по повод действителния размер на събрания членски импорт и неговото правилно и тъкмо отчитане, написа Сметната палата.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 година, което ги не разрешава, въпреки че след това са върнати. Приходи от държавна дотация в размер на 280 717 лева не са отразени в перо „ Други доходи “ в Отчета за приходите и разноските (ОПР) за 2021 година

Отчетените доходи от дарения в годишния финансов доклад за 2021 година са с 23 261 лева по-малко от заявените от партията с декларацията по член 34 от Закона за политическите партии. Отразените доходи от членски импорт в ГФО за 2021 година не подхождат на регистрираните по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лева повече.

Друго нарушаване е, че в обществения указател на партията не са оповестени заявления за генезис на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР