Сметки за потребление на топла вода на максимум ще получават

...
Сметки за потребление на топла вода на максимум ще получават
Коментари Харесай

Телеграф: Сметката на максимум, ако не смените водомера

Сметки за ползване на топла вода на най-много ще получават някои консуматори след доклад на показанията, написа „ Телеграф “.

Клиент на „ Топлофикация “ се е оплакал пред медията, че е получил изравнителна сметка с начислени 51 кубика топла вода, които не подхождат на действителните показания на водомера.

Домакинството се състои от един член и потребявал по 12-15 кубика топла вода годишно, т.е. няколко пъти по-малко.

Причина за това е, че при снемането на показанията и записването им в протокола служителят на компанията за дялово систематизиране е записал в рубрика „ Забележка “, че уредът е на повече от 10 години и предстои на замяна.

Затова не са взети поради показанията от уреда при правене на изравнителната сметка.

На клиента обаче не е обяснено, че в този случай той предстои на замяна в границите на месец. В случай че водомерът не бъде заменен с нов, който да се регистрира отдалечено, съгласно Наредбата за топлоснабдяване разходът на топла вода за парцела се дефинира от 140 л до 280 л на денонощие на жител на парцела, или 100 кубика годишно при едночленно домакинство.

Подобна е наказателната мярка и при липса на водомер за топла вода.

Експлоатационният период на водомера е 10 години, след приключването му той предстои на метрологична инспекция, с която се потвърждава дали регистрира правилно. Ако не бъде тестван, той би трябвало да бъде сменен.

Според закона при определяне на изминал експлоатационен период на топлинните разпределители върху радиаторите или на апартаментните топломери на семейството се начислява ползване на топлинна сила съгласно оптимално предаваната от отоплително тяло в постройката, което също натоварва със сметка, която не подхожда на фактически потребената топлинна сила.

Хората могат да попитат в офиса на техния топлинен счетоводител по кое време изтича годността на техните уреди и по кое време би трябвало да ги подменят, с цел да не се окажат внезапно извършители и с големи сметки, които към този момент не могат да поправят.

Близо половината, или 48 на 100 от уредите подлежат на замяна през 2024 година по данни на енергийното министерство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР