Сметки на „Булгаргаз“ не са запорирани, съобщиха от газовото дружество

...
Сметки на „Булгаргаз“ не са запорирани, съобщиха от газовото дружество
Коментари Харесай

Няма запорирани сметки на „Булгаргаз“. Дружеството е в ролата на „пазач“ на вземания от „Петрокелтик“ на трета страна


Сметки на „ Булгаргаз “ не са запорирани, оповестиха от газовото сдружение във връзка оповестена по-рано информация. Става въпрос за запориране на средства на „ Петрокелтик “ по сметки на „ Булгаргаз “ по искане на трета страна.

Публикуваме формалната позиция на " Булгаргаз " без редакция

На 02.11.2017 година на " Булгаргаз " ЕАД беше връчено Запорно известие от ЧСИ за налагане на обезпечителна мярка, с което се постанова запор върху вземанията на " Петрокелтик " ООД, произлизащи от подписания с " Булгаргаз " ЕАД Договор за покупко-продажба на природен газ до размера на бъдещите искове, които ще бъдат заведени против добивното дружество от търговец на природен газ.

Със същото известие на съображение разпореждания от Гражданско-процесуален кодекс на " Булгаргаз " ЕАД се не разрешава да предава запорираните от частния правосъден реализатор суми на длъжника " Петрокелтик " ООД. От деня на приемане на Запорното известие за " Булгаргаз " ЕАД породи задължението на надзирател, по отношение на дължимите на " Петрокелтик " ООД суми по Договора за покупко-продажба на природен газ.

В тази връзка " Петрокелтик " ООД уведоми " Булгаргаз " ЕАД, че вземанията му по Договора за покупко-продажба на природен газ с настъпил падеж след 02.11.2017 година до размера на бъдеща искова рекламация на търговеца на природен газ са предмет на запора. Със същото писмо добивното дружество насочва молба към " Булгаргаз " ЕАД идните заплащания по фактури за доставка да не бъдат плащани на " Петрокелтик " ООД, " а да бъдат арестувани по сметка на " Булгаргаз " ЕАД до друго разпореждане от страна на правосъден реализатор, надлежно повдигане на запора, заради отпадане на основанието за блокиране на сумата ". От начало на месец ноември 2017 година доставките на природен газ за " Булгаргаз " ЕАД от " Петрокелтик " ООД са прекратени.

На 05.01.2018 година на " Булгаргаз " ЕАД бeше връчена нотариална покана от името на Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, сдружения регистрирани на Каймановите острови, в качеството им на заложни кредитори на Петрокелтик. С нотариалната покана беше поискано " Булгаргаз " ЕАД да извърши заплащане по банковата сметка на посочен депозитар. Размерът на сумата съставлява взимане на Петрокелтик от " Булгаргаз " ЕАД по Договор за покупко-продажба на природен газ, подписан сред " Петрокелтик " ООД и " Булгаргаз " ЕАД, и върху което е вписан необикновен залог по закона за особените залози.

Към сегашния миг в " Булгаргаз " ЕАД не е постъпила информация за отпадане на основанието за повдигане на запора върху вземанията на " Петрокелтик " ООД.

Позицията на " Булгаргаз " ЕАД е, че се касае за спор сред локални търговски сдружения и способен за неговото разрешаване е българският съд, според настоящото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да сътвори ненужно напрежение, обвързвано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната, заключават от „ Булгаргаз “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР