Сметката по три: След промяната“ в ММС едно игрище скочи

...
Сметката по три: След промяната“ в ММС едно игрище скочи
Коментари Харесай

Полковника разкри корупционни практики в ММС

Сметката по три: След „ смяната “ в ММС едно игрище скочи от 150 хиляди на половин млн. лева
Отбрани компании ще стоят стадиони и терени на цени в пъти. Това излиза наяве от най-новата за заповед на спортния министър в оставка Радостин Василев. На 29 юни – тъкмо седмица откакто кабинетът изгуби вота на съмнение, министърът е разписал 4 млн. лева за спортни уреди, оповестиха от ММС.

479 хиляди лева да вземем за пример са отпуснати за ремонт и рационализация на съществуващо спортно игрище в двора на ОУ „ П. К. Яворов “ в село Токачка (277 жители), община Крумовград. Там ще има игрище, нова ограда, портал и железни стълбове. С 479 хиляди лева ще бъде финансирана и модернизацията на друга съществуваща спортна площадка в град Момчилград, където ще има футболно игрище - 40 х 22 м и мултифункционално игрище - 676,50 кв. м. Отново 479 хиляди лева Радостин Василев и подчинените му са планували за построяването на комбинирано спортно игрище за футбол на дребни малки врати и хандбал в град Средец.

Същите стадиони с аналогични размери обаче бяха осезаемо по-евтини при предходни управления в Министерството и когато възложител са други институции. По 151 000 лева с Данък добавена стойност костваха игрищата в Бяла, Щръклево и Борово, изпълнени когато отраслов министър беше Красен Кралев от ГЕРБ. Те са с висококачествена трева, имат осветяване и се употребяват всекидневно към днешна дата.

За цени по-ниски от едно игрище преди бяха изграждани цели терени на огромни игрища – в това число Националния стадион „ Васил Левски “, който излезе 330 хиляди лева с Данък добавена стойност. Подобни суми излязоха и терените на стадионите във Варна, Русе, Хасково, Ямбол, Горна Оряховица и други

Доста по-изгодно строят и Българският футболен съюз, които си партнираха в Община Кюстендил и съумяха да възложат и изпълнят сполучливо стадион с игрище и изкуствено покритие с размери 90х60 метра в града. Обектът беше пуснат в употреба преди 2 месеца. Цената му е половин милион, само че самият обект е 4 пъти по огромен по-размери от последните планове на ММС.

Факт е, че растящите цени на строителството оскъпяват новите обекти. Дори с калкулирана инфлация обаче няма обосновано пояснение цените да са утроени.

Числата са стряскащи и будят изключително неразбиране на фона на обещанията на Радостин Василев, че идва, с цел да спре порочни практики. Преди половин година той разгласи ММС за „ типичен образец “ за поглъщане на средства – „ като автомагистралите “, чието строителство и поддръжка е спряло изцяло с идването на новата власт. За разлика от „ Автомагистрали “ обаче спортният министър в края на мандата се зае да пуска поръчки „ като за последно “.

Темата беше коментирана в последните дни от футболния управител и активист Петьо Костадинов – Полковника в уеб страницата Prosport.bg. За да илюстрира тезите си, той даде образец с сходно игрище – 40х20 метра в Мировяне, пуснато в края на 2021. То не е строено с пари от ММС, площадката е оградена и осветена с апаратура с LED прожектори. Изградена е и прилежаща пешеходна алея към игрището, на която са монтирани  пейки и кошчета за боклуци.  До спортното оборудване е самостоятелен дребен паркинг. Цената му е четири пъти по-ниска от настоящите съгласно екипа на Радостин Василев 479 хиляди лева Игрището в Мировяне коства 122 000 лева с Данък добавена стойност.

Полковника дава образец и с две къщи, дружно с терените под тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР