Смесеното инвестиционно дружество Ай Си Джи Би АД (ICGB), съобщава

...
Смесеното инвестиционно дружество Ай Си Джи Би АД (ICGB), съобщава
Коментари Харесай

Започва обвързващата фаза на процеса на увеличаване на капацитета на интерконектора с Гърция

Смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), оповестява за старта на обвързващата фаза на процеса на увеличение на потенциала на газовия интерконектор Гърция-България.

Като част от газовия кулоар, който сплотява операторите на преносни системи на Гърция, България, Румъния, Унгария, Украйна, Молдова и Словакия, напъните на " Ай Си Джи Би " са ориентирани към обезпечаване на благоприятни условия за увеличение на потенциала за доставки на природен газ за Централна и Югоизточна Европа, както и за Украйна и Молдова, показват от компанията. 

В момента интерконекторът сред Гърция и България работи с потенциал от 3 милиарда куб. м годишно и може да бъде повишен до 5 милиарда куб. м годишно при сполучливо привършване на съответната процедура. " Ай Си Джи Би " кани всички заинтригувани страни да подадат своите документи за регистрация до 24 юни и обвързващи предложения в прозореца за подаване на такива сред 2 и 12 юли. Следващите стадии на обвързващата фаза ще продължат през идните месеци, като финалните резултати се чакат през септември 2024 г. 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година В сходство с устава си, то е притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на град Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система ( " Булгартрансгаз " ЕАД) в региона на Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км и планов потенциал до 3 милиарда куб. м/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 милиарда куб. м/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР