Смесеното гласуване, което бе въведено от ГЕРБ, БСП и ДПС,

...
Смесеното гласуване, което бе въведено от ГЕРБ, БСП и ДПС,
Коментари Харесай

Скандал и оставка в ЦИК: Ще събират накуп машинните и хартиените гласове

Смесеното гласоподаване, което бе въведено от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, за парламентарните избори, докара първа оставка в ЦИК. Говорителят на комисията Цветозар Томов напусна поста си, поради признатото по време на днешното съвещание решение, обвързвано с протоколите от секционните изборни комисии  (СИК). „ Вярно е. Напуснах поста представител на ЦИК, поради протоколите “, удостовери пред Euronews Bulgaria Томов, само че отхвърли повече коментар.

На парламентарния избор ще се гласоподава с два хартиени бюлетини – добре познатите ни от предходните избори, както е на „ бюлетините “ от машинно гласоподаване, които ще се разпечатват от електронните устройства.

По време на съвещанието в ЦИК се разделиха – едните членове упорстваха в протокола да се вписват сумирани гласовете от двата типа бюлетини, а другите да има две обособени графи. Надделяха първите и по този начин в протокола ще има единствено една рубрика. Решението бе признато с 11 гласа " за " - представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от Има Такъв Народ. Против бяха Росица Матева,  Цветозар Томов и Любомир Георгиев и председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

" Целта е да засекретим данните от машинното гласоподаване във финалния протокол “, разяснява Цветозар Томов. Според него с по този начин взетото решение пораждат опасности за честността на изборния развой. Затова и той се отхвърля от поста представител на изборните надзорници.

Малко по-късно последва и реакция от " Демократична България ". Формацията обмисля да апелира решението на ЦИК, " тъй като то опонира на здравия разсъдък и на духа на Изборния кодекс и ще сътвори още повече съмнение в изборния развой ", написа във Facebook някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов от Демократична България.
Той дефинира решението на ЦИК като " скандално " и целящо да " маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция ". По думите му към този момент ще е невероятно да се вършат инспекции на броя на гласовете.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР