* Сменят се енергийните бордове и купуваме с 50% по-евтин

...
* Сменят се енергийните бордове и купуваме с 50% по-евтин
Коментари Харесай

Новата метла мете най-добре!

* Сменят се енергийните бордове и купуваме с 50% по-евтин азерски газ. 

* Ако 70% от бизнеса ти е обвързван с страната, ти си лобист, а не предприемач. 

* Не може министрите да управляват самите себе си

* Приоритет № 1 е преформулирането на КПКОНПИ.

* 15% от българската стопанска система има експортен капацитет и тъкмо тези фирми определят стандарта на живот на българина.

* На Дунав би трябвало да има 5 моста, а под Стара планина - 3 тунела. Южна и Северна България би трябвало да станат стопански единни.

 

Г-н Петков, в случай че ГЕРБ завоюва изборите и стане първа политическа мощ, ще отчетете ли като историческа неточност неявяването на партиите на смяната с общи листи, което ви предвещаваше твърдо първо място?

- Не. Аз се надявам, че „ Продължаваме промяната “ ще стане първа политическа мощ. Но даже в случай че ГЕРБ са първи, те няма да могат да създадат кабинет. И ние като втори ще осъществяваме мандата посредством съдружно държавно управление.

Значи твърдо стоите на позицията за следизборна консолидация?

- Да. Вярвам, че и Българска социалистическа партия ще изиска да бъде част от тази консолидация.

Но при положение, че ИБГНИ остане под бариерата, цялостен сегмент от протестния избор отпада и гласовете ще бъдат преразпределени сред останалите партии, в това число ГЕРБ и Движение за права и свободи. Или пък на мястото на ИБГНИ в Народното събрание ще се появи различен индивид, който евентуално няма да бъде ваш съидейник. Тогава?

- ИБГНИ ще мине границата. Но противоположното ще бъде проблем. И все пак не виждам метод ГЕРБ и Движение за права и свободи да провеждат парламентарно болшинство.

Какво се случва с общия избирателен документ, за който вие заговорихте още преди акцията?

- Разговорите не стопират. Ние излъчихме програмата си, която е основополагаща за този разговор. В нея има доста ясна теза: нулева корупция. Така че индикаторът за осъществяването на програмата ни също е явен: докъдето изкореним корупцията...

Съществува ли някъде по света подобен благословен остров с нулева корупция?

- Разликата сред дребна корупция и нулева корупция се показва с поговорката, която съм чул от баба ми: „ Рибата мирише откъм главата “. Ако желаеме да ограничим оптимално това събитие, главата би трябвало да споделя уверено: нулева корупция и никаква приемливост към нея. 

Няма част от програмата ни, в която битката с корупцията да не е основополагаща. Здравеопазване без корупция би изглеждало по напълно друг метод. За същите 5.6 милиарда, лева които се харчат от НЗОК, ние можем да реализираме доста повече. В момента шефове на лечебни заведения получават по 90 000 лева на месец, а за специализанти с бъдеще няма свободни щатове. Колкото и да е тривиално, всичко това е обвързвано с приключване на пари и с кражбата им от едни хора. 

В образованието е същото – избрани компании печатат учебниците година след година и печелят големи средства. Министър Денков в този момент разкри, че 8 млн. са откраднати от ученическите лагери.

Как ще изкорените корупцията в енергетиката, която във всичките си ешелони е построена от фрагменти на ГЕРБ и Движение за права и свободи и е следена от тях? В това отношение се насочат остри въпроси и към президента Радев, и към служебния министър председател Янев, да вземем за пример - че бездейства, до момента в който " Булгаргаз " саботира построяването на интерконектора с Гърция и доставките на азерски газ за България.

- Съгласен съм. Това е проблем, който незабавно би трябвало да се реши. Първото, което ние ще създадем, е да махнем тези бордове – те сега не работят за ползите на България. Защо това не се случва още? Защото Законът за обществените предприятия ги пази. Ако трябваше да работя по норматив, и до момента шефовете на ББР щяха да са същите. Причината да ги няма е, че аз в прав текст им споделих: в случай че обжалванията на вашите уволнения не са основателни и затова банката загуби доста пари, ще предявя персонални искове към вас - също за доста пари. Изправени пред този риск, те сами си подадоха оставките.

Към служебния министър на енергетиката се натрупат упреци за безучастие във връзка с компрометирани фрагменти на статуквото. Основателни ли са те, съгласно вас?

- В енергетиката е също толкоз елементарно да сменим модела на корупция, колкото и в ББР. Но са нужни радикални и ясни ограничения.

Данни от газовата индустрия на Азербайджан сочат, че България сега употребява по-малко на ниска цена азерски газ даже от контрактуваното и платеното. Как оценявате рецензиите към президента и служебния министър председател, че под персоналната им защита се прокарват ползите на „ Газпром “?

- Имал съм диалози по тематиката и с президента Радев, и с премиера Янев. Те желаят смяната, а мотивацията им е като нашата. Стъпките на енергийния министър също са в тази посока, само че той минава през най-формалните процеси не от отвращение, а тъй като е безрисково. Това забавя всички благоприятни условия да се сменят директорските бордове на енергийните сдружения. Ако в тях бяха назначени нови персони, в този момент щяхме да купуваме с 50% по на ниска цена газ от азерите. Невероятно е, че тези хора имат наглостта и безсрамието да не престават да го вършат в миг, когато българският бизнес се гърчи във високите енергийни цени. Това, което направихме за 4 месеца в следените от нас сдружения, ще бъде репликирано със същата скорост и в енергийните сдружения. Щом имаме опция да го създадем, несъмнено.

Значи ли това, че и сега България продължава да заплаща „ налог взаимозависимост “ на Русия и на „ Газпром “?

- Според мен, да. На 100 % има взаимозависимост! Някой упражнява напън върху тези хора и не им " позволява " да вземат естествени стопански решения.

И тази мощ е оттатък опциите на министър председател и президент?

- В момента законът пази тези хора.

Как тогава вие, в случай че дойдете на власт, ще се справите и с тях, и със обстановката?

- По същият метод като в ББР – ще ги уволним. Те ще апелират и ще лъснат загубите на нашите енергийни сдружения. Тогава ще предявим персонални искове към всеки от тях.

Наричат целокупната администрация „ Армията на ГЕРБ “. Има съществени учредения да се счита, че в огромната си част тя е добре отгледана и задоволително привилегирована. Тази администрация може ли да бъде демонтирана и сменена с нова?

- Администрацията би трябвало да се дели на три групи. Една голяма група са свестни хора. Но във всяко министерство има по петнайсетина индивида, през които минава корупцията. През тях изтичат по 8 милиарда лева годишно. 

В корупцията има загадка, а тайната не търпи доста хора. Това е пътят на парите. Точно тази администрация би трябвало да бъде отстранена доста бързо. 

Третата група са хора, които би трябвало да се съкратят. Те работят в „ шапки “, като БЕХ, ДКК, „ Автомагистрали “ и са там, с цел да протектират корупционните практики. В момента във всяко министерство има одитни дирекции, които рапортуват на министъра. Това също би трябвало да се отстрани – няма по какъв начин да ревизирате за корупция човек, който ви заплаща заплатата. КПКОНПИ би трябвало да се преформулира като антикорупционна организация и всички обособени одитни звена би трябвало да рапортуват там. За да не могат министрите да управляват самите себе си.

Политическото време за страната тече с гневна скорост. В какви периоди измененията, за които говорите, са вероятни?

- Времето за страната тече със страшна мощ. И коства ужасно доста.

Какво бихте могли да свършите в границите на правилото за 100-те дни?

- Новата метла мете най-добре. Ако разполагаме със 121 депутати, първо ще се фокусираме върху антикорупционната организация.

Това през разпускане на КПКОНПИ ли минава?

- Или разпускане и основаване на нова конструкция, или преструктуриране на сегашната комисия. Това е приоритет Номер 1. Заедно с това ще вървят измененията в министерствата, бордовете също могат да се трансформират бързо – видяхме по какъв начин става това във Фонда на фондовете, където заменихме „ нашите хора “ с висококвалифицирани фрагменти.

Имате ли в програмата си мироглед за догонващо икономическо развиване? Темата в последно време беше придърпана от Движение за права и свободи, само че опитни макроикономисти приказват по нея от десетилетия...

- В тази сфера имаме доста характерни хрумвания. Първо да кажа по какъв начин наподобява българската стопанска система през нашия взор. Анализирахме всички 300 000 „ живи “ компании в страната - не ангро, а компания по компания. Видяхме, че 15% от българската стопанска система има експортен капацитет, а 85% търгува вътрешно на пазара. Тези 15% дълготрайно дефинират стандарта на живот на българина. Интересното за тях е, че са в положителни промишлености, само че работят с доста ниска добавена стойност. Имаме експортен капацитет, само че не съумяваме да създадем огромни облаги от него. Съществуват обаче едни 4500 компании (1.5%), които - макар корупцията и административните тежести - са съумели да създадат продуктивността си по-висока от средноевропейската.

Въз основа на този разбор направихме модел – какво би станало, в случай че 15-те % с експортен капацитет, проработят като към този момент съумелите 1.5 %? Икономиката се удвоява. Там е заровена магията за българския бърз напредък. Държавата обаче би трябвало да бъде дейна в този развой. Министерството на стопанската система би трябвало да бъде преструктурирано и да стане Министерство на стопанската система и нововъведенията, а всички звена в него да проработят координирано за общата тактика. ББР би трябвало да работи дружно с европейските фондове, с Фонда на фондовете, който да влага в нови стартъпи, с Българската организация за експортно обезпечаване, с Агенцията за вложения. Тези обособени звена би трябвало да проработят като един организъм с обща цел: повишение на българския експортен капацитет и повишаване на добавената стойност.

Ако с тази съгласуваност вкараме средства там, където има най-бърз напредък, и спрем 8-милиардните годишни обири, за 4 година ще имаме коренна промяна на българската стопанска система. За всичко това е нужна и нова инфраструктурна тактика. Ние считаме, че на Дунав би трябвало да има 5 моста, а под Стара планина - 3 тунела. Южна и Северна България би трябвало да станат стопански единни.

Не смятате ли, че отварянето на комерсиалната граница със Северна Македония е най-хубавият метод за приобщаване на съседите?

- Абсолютно! Имах добър диалог със зам.-министъра на стопанската система на Северна Македония. Дойде при мен и сподели " Хайде да приказваме за бизнес ", аз му отговорих " Хайде да не приказваме за нищо друго ". Ако съберем ползите на българските и северномакедонските компании, бизнесът ще стане. Ако проработят, тези взаимни връзки биха били основата на удобното развиване в нашите връзки.

Българското общество е леко съмнително към стопански съумелите хора. Смятате ли, че ще припознае  подобен тип  политически  претенденти?

- Проблемът е с дефиницията на бизнеса. Ако 70% от бизнеса е обвързван с страната, това не е бизнес, а лобизъм. Аз, като естествен жител, нямам доверие на лобисти.

От Политическа партия дадохте да се разбере, че политическата ви лодка се движи и с дясно, и с ляво гребло. Тони Блеър преди години прокламира Третия път като равновесие сред дясната концепция за свободата и лявата за равноправието. Има ли я тази композиция при вас?

- Да. И в Щатите в този момент пробива придвижване, наречено " Новият център ". Ние сме за същото: независимост за стопанската система и бизнеса, съчетана със здрава социална мрежа, от която никой не изпада през борда.

Има ли възможност да се разколебаете от политиката, при положение на непредвиден за вас резултат?

- Не. Захванали сме се доста крепко.

В „ СТУДИО БАНКЕРЪ “ Методи Лалов запита многозначително за какво Кирил Петков е напуснал Демократична България. Каква е истината от първа ръка?

- Нямам укор към управлението на Демократична България. Осъзнах, че с цел да има политическа смяна, би трябвало да се случат някои неща. Да има политически филантропи, а не политически вложители, да има самостоятелни медии, да участва харизма в тима. Когато напуснах Демократична България през 2017 година осъзнах, че ще бъда по-успешен за смяната в България, в случай че съм част от политическите филантропи. С Асен взехме решение, че ще сме по-полезни като развиваме сполучлив бизнес и вършим просветителни центрове, а не като вървим по партийни събрания.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР