Сменят част от екипажа от българския кораб "Рожен" в Украйна.

...
Сменят част от екипажа от българския кораб "Рожен" в Украйна.
Коментари Харесай

Собственикът на „Рожен“ твърди, че на кораба има 11 моряци

Сменят част от екипажа от българския транспортен съд "Рожен " в Украйна. Петима души, измежду които и капитанът, слизат на брега и ще бъдат сменени от украински моряци

Управлението на кораба ще поеме различен български капитан, съобщи

Плавателният съд е блокиран към този момент 67 дни на пристанището в Черноморск. На борда са 11 моряци, извънредно заяви пред bTV притежателят на кораба.

Шестима бяха върнати по тяхно предпочитание още в самото начало на военния спор. Към момента евакуация не се организира и няма риск за живота на моряците.

От 22 февруари – 2 дни преди Русия да нападне Украйна, „ Рожен “ дебаркира в Черноморск. Днес се сменя част от екипажа.

„ Капитанът, плюс машинна команда, до сегашния миг в Черноморск не е имало военни дейности и е безшумно и умерено. Също по този начин, ще има и украински механици на борда “, съобщи кап. Александър Калчев корабособственик, изп. шеф на Параходство "Български морски флот ".

– Ще има ли нов капитан?
– Да, нов капитан ще се качи.

– Той българин ли е?
– Да, българин.

Всеки ден капитанът дава информация на екипа в България за здравето на моряците, както и за положението на кораба.

„ Снабден е с хранителни запаси, има задоволително гориво на борда, има вода. Екипажът, който е на борда и ще остане, е задоволителен за морски преход “, съобщи кап. Александър Калчев.

По думите на притежателя евакуация сега не се постанова. Надеждите са Киев да обезпечи наследник кулоар за извеждане на кораба от териториалните води на Украйна. Нещо, за което се ангажира и президентът Володимир Зеленски при срещата си с българския министър председател.

„ Корабът към този момент 2 месеца не работи, плащаме спомагателна награда за боен риск по застраховката на кораба, която е доста висока и предизвиква загуби “, добави кап. Александър Калчев.

Търсена е помощта и на президента, който е разговарял по въпроса с турския си сътрудник. Ердоган се е заел персонално да спомага за извеждането и на другия транспортен съд – Царевна, от Мариупол.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР