Смел ход. Той поделя света на две, т.е. той казва

...
Смел ход. Той поделя света на две, т.е. той казва
Коментари Харесай

Политолози: Радев проби системата на статуквото и няма да му простят - ще го мачкат яко

Смел ход. Той поделя света на две, т.е. той споделя - има две други възможности: Борисов/ Радев, статукво/ смяна. Радев внесе и известна яснота, като сподели, че се кандидатира.Така разяснява политологът Първан Симеонов оповестяването на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат в утринния блок на Българска национална телевизия.

Темата разяснява и Димитър Ганев. И  двамата считат, че Радев пробва да изземе думата " опция " и да обърне нещата в българската политика единствено на " Радев против Борисов ", т.е., другите други възможности – Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Мая Манолова, да избледнеят.

Тази позиция отбрани изключително мощно Първан Симеонов , поради и думите на Радев при доклада му, че можело да се направи държавно управление на задкулисието – съгласно Симеонов това е сигнал, че Радев сочи себе си за опция.

" За пръв път в лицето на Радев имаме нещо, което е отвън проекта на Борисов. Този им проби системата и те няма да му простят – ще го мачкат крепко ", сподели Симеонов. Той счита и, че в този момент Радев ще постанова все по-твърд звук, а Борисов ще е все по-гъвкав в говоренето. " Аз работя, пък вие се редете по мен – по тази причина споделям, че ходът е самоуверен ", проучва Симеонов оповестяването на желанието на Радев да се кандидатира за втори мандат.

Ганев обаче смята, че е комично да си мислим, че Бойко Борисов се готви да е претендент за президент 9 месеца преди самите президентски избори. Според Ганев, ще е ясно кой ще е претендентът на ГЕРБ за президент чак в средата на септември. „ Всички варианти съгласно мен са на масата ”.

Политологът Димитър Ганев съобщи още, че връзките сред президента и Българска социалистическа партия са основни: „ Радев сигурно провокира Корнелия Нинова, тъй като там имаше напрежение. Нинова си даде сметка, че няма потребност да отваря нов фронт против Радев. За сметка на това Радев направи тактически ход, тъй като с него той притиска Българска социалистическа партия да вземе отношение по неговата кандидатура. Радев сложи " Позитано " под напън. Без поддръжка на Българска социалистическа партия постигането на втори мандат за Радев би бил мъчно изпълним. “

Първан Симеонов добави, че без ясна партийна поддръжка е мъчно достигането на балотаж. Той изрази мнение, че оповестяването на кандидатурата през вчерашния ден на Радев може да е в съгласие с Българска социалистическа партия, с цел да може да се реализира облик на надпартийност.

И двамата политолози бяха безапелационни, че Корнелия Нинова не би могла да си разреши да не поддържа кандидатурата на Радев, тъй като е натрупала съществено напрежение против себе си.

По тематиката за възможна кандидатура на ГЕРБ Ганев сподели, че това е мъчно предвидимо към този миг. Според него Борисов ще реши кой да бъде конкурент на Радев откакто реши каква е обстановката в средата на септември. Той предвижда, че ще се работи конюнктурно по отношение на политическата обстановка.

Първан Симеонов посочи, че Радев към момента не е изгубил рейтинга си, което е най-важният признак на един президент.

Димитър Ганев подсети, че парламентарните избори ще сформират нова политическа обстановка. Изборите ще оформят пасианс, в който президентската акция ще се наглася. Симеонов напомни, че две позиции са значими: тази на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи: „ Ако Движение за права и свободи е против теб, това е политическа реклама. “

Ганев съобщи, че коронавирусът ще окаже въздействие върху изборната интензивност: „ Няма нито едни избори в страна от Европа, в които интензивността да е равна или по-висока от обичайна. “.Симеонов добави, че това ще се отрази най-много на електората на Българска социалистическа партия, тъй като той е формиран от по-възрастни хора, които се тормозят повече.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР