Смайващи фотографии на пластмасови парченца, гумени ластичета и други остатъци,

...
Смайващи фотографии на пластмасови парченца, гумени ластичета и други остатъци,
Коментари Харесай

„Пластмасовият“ стомах на зелената костенурка доказва океанската криза


Смайващи фотографии на пластмасови късчета, гумени ластичета и други останки, открити в стомаха на зелена костенурка в Тайланд, акцентират рецесията с увеличаващото се замърсяване на моретата след необятно публикуваната гибел на кит този месец.

Тайланд е една от най-големите страни-потребители на пластмаси в света. Този материал убива стотици морски бозайници и влечуги, плуващи край тайландските крайбрежия всяка година.

Проблемът сграбчи публичното внимание през първата седмица на юни, когато аутопсията на пилотен кит, открит покрай границата с Малайзия, разкри в стомаха му 80 пластмасови торбички.

Зелената костенурка, която е предпазен тип, претърпя сходна орис след откриването й на плаж в източната провинция Чантхабури на 4 юни, съобщи за Агенция Франс Прес Уирапонг Лаувечпразит, ветеринарен доктор от Източния център за проучвания и развиване на морските и крайбрежни запаси.

Пластмаса, гумени ленти, части от балон и други отпадъци бяха задръстили чревния тракт на костенурката, пречейки й да се храни и причинявайки гибелта й два дни по-късно.

Ветеринарните лекари са се пробвали да спасят костенурката, като я хранят интравенозно, само че са съумели да извадят боклука едвам след гибелта й.

В предишното единствено към 10% от зелените костенурки са погълнали пластмаса или са претърпели инфекции откакто са влезнали в контакт с отпадъците. Но тази година към 50% от случаите са свързани с боклука.

Повече от половината от 8 милиона тона пластмасови боклуци, изхвърляни в международните океани всяка година, идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд, съгласно отчет на „ Ocean Conservancy “ от 2015 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР