Смъртта на туристическата група на Дятлов е инцидент в планината

...
Смъртта на туристическата група на Дятлов е инцидент в планината
Коментари Харесай

ГОЛЯМА МИСТЕРИЯ: 63 години след трагедията още няма отговор какво уби групата на Дятлов

Смъртта на туристическата група на Дятлов е случай в планината Урал, на хребета Холатчахъл - в северната част на Свердловска област, при започване на 1959 година (най-вероятно през нощта на 2 февруари).

Групата от девет туристи, водени от Игор Дятлов, тръгнали на ски поход в Северен Урал, умира (единственият оживял участник в пътуването - Юрий Юдин, напуща маршрута заради заболяване на 28 януари). След един месец спасителите откриват разрязаната им палатка, а в радиус от километър и половина от нея – пет замръзнали тела. Телата на останалите са открити чак през май. Почти всички са подути и полуголи. При някои има смъртоносни контузии. Младежите са избягали голи на студа - тази нощ температурата е паднала до минус 28 градуса. По-късно спасителите разкрили в палатката топлите облекла и обувки.

Според резултатите от формалното следствие случаят е породен от естествени сили. Въпреки това, заради неналичието на точна информация за събитията към гибелта на студентите, публицисти и въодушевени откриватели са основали доста различни версии за аргументите за случая, който продължава да притегля публичното внимание и до през днешния ден.

Недоволството на околните на жертвите и обществеността довежда до обновяване на делото от Генералната прокуратура на Русия за изясняване на аргументите за гибелта на туристите. Във връзка с годишнината от нещастието в Екатеринбург е била извършена конференция в университета, от който туристите тръгнали на последния си поход. На нея откриватели, които от време на време се назовават " дятловеди ", споделили своите версии за случилото се - както реалистични, по този начин и фантастични.

Кореспондентите на „ Комсомолская истина “ също я посетили и записали новите изводи, до които стигнали откривателите. Поради пандемията този път на конференцията участвали по-малко от 20 души, а някои от лекторите прочели своите отчети през видеоконферентна връзка.

Българката Теодора Хаджийска, която понастоящем живее в Австрия, е основател на един от най-големите англоезични уеб сайтове (dyatlovpass.com), отдаден на мистерията на Превала Дятлов. Тя, в съдействие с нуклеарния физик Игор Павлов (починал през лятото на 2021 г.), е издала книгата „ 1079 “, отдадена на гибелта на туристите. Според Теодора повода за гибелта на групата Дятлов са били гърмежи, осъществявани в региона на прохода по време на геоложки работи. Заради тях върху палатката може да е паднало дърво.

В същото време се твърди, че самата палатка е била ситуирана на друго място и е била сложена на самия проход в границите на инсценировка. - Смятам, че телата на туристите са били открити от въздуха от аероплан, който обслужвал геоложката компания и прелитал над прохода – изяснява версията си Теодора. – Няколко геоложки организации са били основани в Полуночное (село в северната част на Свердловска област). Затова в началото информацията се е появила в Полуночное. Наскоро през него предходна друга група туристи - бащата на един от членовете ѝ работел в мините на Полуночное и живеел там. Затова изначало локалните поданици решили, че тази група е починала, а не групата на Дятлов, за която нищо не знаели.

По версията на Теодора от самолета се виждало дърво, паднало върху палатката. В същото време част от туристите починали в палатката, а други - отвън нея; всички били тежко ранени. - Дървото се вижда на военни фотоси, единствено че е под снега - отбелязва Теодора. - За първи път това паднало дърво е снимано през 1963 година по време на експедицията, когато на прохода е сложена паметна плоча. Намерените тела първо били откарани за проучване, а по-късно се твърди, че били върнати на Превала, с цел да се инсценира друга причина за гибелта. - По време на инсценировката палатката била сложена откъм планината - желали да я отстранен от горската зона, с цел да няма съмнение, че върху нея е паднало дърво заради взривните работи - продължава Теодора. – Искали са да инсценират гибел от вихър и са го създали сполучливо, защото гибел от вихър беше признатата от комисията на районния комитет причина за гибелта. А палатката била особено сложена на видно място, с цел да бъде открита по-бързо и началниците от Свердловск да изоставен Ивдел (град в Свердловска област) по-бързо.

Следите в снега са били оставени от тези, които сложили палатката на ската по време на инсценировката. Никой не е мислел дали ще останат, или не.

Поради многото мистерии към гибелта на групата Дятлов се появили тайни теории, съгласно които туристите станали инцидентни жертви по време на борбата сред суперсилите. Една от тях се споделя от Евгений Носков, родом от Карпинск, съученик на Игор Дятлов от Уралския политехнически институт. Той обрисува своята версия в нейната целокупност в книгата „ Пеленг на огнени топки “. - Тази версия е престъпна. Идеята е, че американците са употребявали балони на огромна надморска височина за фотографско разузнаване на руска територия, които са летели до Охотско и Японско море, където по-късно са били хванати - изяснява Евгений Носков. Според версията на Носков групата на Игор Дятлов инцидентно е прехванала един от тези балони. Това се случило в последните три дни на януари 1959 година - Разглеждам последните три дни от похода, които са цялостни със загадки. На 29 януари, съгласно записа в дневника, се оказва, че по някаква причина трима са чакали останалите. Защо? Веднага давам отговор. В региона на устието на река Ауспия тези „ останалите “ са се занимавали с прехващане на шпионски балон, неговата пеленгация, търсене на контейнера и снемането на фотоблока “, изяснява Носков. - На 30 януари вечерта дятловците стигнали до горното течение на Ауспия, решили казуса с палатката и превозването на фотоблока. 31 януари е основен ден. Дятловците тръгнали на път релативно рано.

От мястото за нощувка се спуснали по река Ауспия до мястото на лагера и завили от реката на север, тъкмо по посока на прохода Дятлов, само че не и по ската на планината Холатчахъл. След известно време в региона на височина 905 дятловците прехванали различен шпионски балон. Групата туристи се пробвали да оповестят за находката в града. Според откривателя за това те може да са се пробвали да окачат антена от радиостанция върху кедър. Но нямало връзка, тъй че туристите скрили фотоблоковете от балоните в дерето, а самите те отишли в планината, с цел да бъдат по-високо и да се опитат още веднъж да се свържат с Ушма, Вижай или Ивдел. - През нощта и без разстройства от релефа имало връзка - това е отговорът на главната мистерия, за какво им се е наложило да провеждат ледена нощувка на ската - споделя Носков.

Но скоро към палатката се доближила група хора - шпиони. Били към четирима. Изгонили туристите от палатката, като не им разрешили да се облекат, и ги принудили да покажат къде е прикрит фотоблокът от метеорологичния балон. Една от загадките е какъв тип огнено кълбо се вижда на на една от фотосите. Това е леке от светлината на карбиден фенер, с който непознатите осветявали пътя си - изяснява откривателят. – Трима от тях повели туристите надолу за контейнера, а основният останал в палатката и почнал да я оглежда за фотографски филми. Започнало да зазорява. В палатката било мрачно, а карбидният фенер миришел. Затова оня разрязал палатката. Това сякаш изяснява мистериозния прорез на палатката, който никой не може да изясни до момента - за какво туристите е трябвало да излязат от палатката през разреза, а не през нормалния вход?

Изследователят изяснява пострадванията, които са били по телата на туристите, с детонацията на газовата бутилка, която е била върху фотоблока. - От гърмежа се е срутила лавина от ската върху туристите. Оттам и комплексът от разнородни контузии. Но е по-вероятно преди лавината туристите да са били пребити от непознатите и изоставени - отбелязва Носков.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР