Бързият, яростен и брутално кратък живот на африкански мъжки лъв

...
Смъртта на лъв в живописните савани на Кения рядко трогва
Коментари Харесай

Смъртта на лъв в живописните савани на Кения рядко трогва сърцата на хората, дори в страна, където туризмът с диви животни е ключов стълб на икономиката на нацията . Но когато на 24 юли 2023 г. един от най-следените мъжки лъвове в известния кенийски Масай Мара беше убит, светът забеляза. Известен като Джеси, той беше убит по време на битка с коалиция от три мъжки лъва от съперничещ прайд, привличайки вниманието към брутално рисковия и опасен живот на мъжките лъвове.

Лъвовете са организирани в семейни групи, известни като гордост. Всеки прайд се състои от няколко свързани лъвици. Един или повече възрастни мъжки лъвове също ще присъстват. В общественото въображение мъжките лъвове са по-известни с популяризирания си образ на крале на джунглата. Тяхната смелост, сила и размер (само тигрите са по-големи) отговарят на този профил.

Но в действителност мъжките лъвове живеят много по-уязвим живот. Всеки втори мъжки лъв умира през първата година от живота си. От момента, в който мъжкият лъв се роди, той е изправен пред ръкавица от предизвикателства – от ухапване от змия и гладни хиени до детеубийство от ръцете на други мъжки лъвове.

Ако мъжкият лъв издържи първата година от живота си , и след това до независимост на около 3, те напускат гордостта си за период на номадство. Номадите водят опасно съществуване, заобикаляйки териториите на установени мъжки коалиции. Там сами малцина ще доживеят до 10-годишна възраст.

Изглежда мъжкият лъв в нито един момент не е в безопасност. Ние знаем от доказателствата, събрани от Кенийския тръст за дивата природа, местни водачи и туристи, че Джеси е нанасял и получавал много побои от други мъжки лъвове. Знаем също, че Джеси, който доживя до дълбока старост от 12 години, в крайна сметка беше убит от три по-млади, по-силни лъва. Животът се завърта: убийците често сами стават жертви, на по-млади, по-нахални лъвове или такива в по-големи и следователно по-мощни коалиции.

Ние сме трима изследователи с над 50 години общ опит в екологията на големите котки, опазване и сложността на съвместния живот на хората и дивата природа.

Историята продължава

Ние базираме коментара си на обширната информация, събрана от природозащитни организации, независими учени и туристически гидове, работещи в Масай Мара. Информацията за Джеси е събрана главно чрез данни за наблюдения, събирани от тези субекти с течение на времето.

Често оцеляването на мъжките лъвове ще бъде продиктувано от размера и силата на техните коалиции и състава на лъвския пейзаж на свобода. Това понякога има значение за опазването, особено когато лъвовете се отклоняват от националните паркове или когато мъжките лъвове са ловувани, след като са напуснали безопасността на защитена зона.

Изпитанията на млад лъв

A най-голямата заплаха за младия мъжки лъв е излагането му на други мъжки лъвове, които не са им баща или чичо. Множество проучвания от Серенгети в Танзания до Зимбабве показват, че най-значимата единична причина за смъртността на лъвовете през първата година от живота на лъва се приписва на други мъжки лъвове, които ги убиват по време на детеубийство.

Това включва идващи мъжки, които търсят и убиват малките на други мъжки или прогонват млади мъжки и се опитват да превземат прайдове. Убиването на малки ускорява началото на еструса при женските в прайда и така има вероятност да увеличи репродуктивния успех на идващите мъжки.

Повечето лъвове, които са изтласкани от своя прайд, когато са много млади, не оцеляват.

Прочетете повече: Приближаване до много по-добър брой африкански лъвове

Малките, които оцелеят до независимост – около 3-годишна възраст – трябва да напуснат своя прайд за известен период на номадството. През това време те се обединяват с братовчеди, братя и понякога несвързани мъже на подобна възраст, за да образуват това, което биолозите наричат ​​„коалиции“. Силата на коалициите се увеличава драматично с размера на групата. Тази сила може да бъде определена от броя на различните прайдове, които тези коалиции вероятно ще управляват, броя на потомството, което ще създадат, и броя пъти, в които успешно ще успеят да защитят прайдовете си от насилствени набези от съседни мъжки лъвове и техните коалиции .

Компромисът на по-големите коалиции е намаляване на репродуктивните възможности на мъжкия лъв.

Примери за такива мощни коалиции включват Mapogo с шест души и Majingilane с петима души от юг Африка. Съществува и коалицията Lake Quintet от кратера Нгоронгоро в Танзания.

За разлика от това, Джеси имаше само един партньор в коалицията, лъв, известен като Франк. Двамата бяха достатъчно силни, за да изгонят дуото Дере и Барикой от Offbeat Pride през май 2014 г. След като неговият коалиционен партньор Франк изчезна, Джеси напусна Offbeat Pride и водеше до голяма степен номадски начин на живот, освен когато неуспешно се опита да поеме Rakero гордост и дори се бори със собствения си син Джеси 2.

Три закона на дивата природа

Чифт, защита, битка. Това са трите принципа, според които повечето мъжки животни живеят и умират в животинското царство и това не може да бъде по-вярно за мъжките лъвове. Когато мъжките лъвове са в разцвета на живота си някъде между 5 и 9 години, те ще се опитат да имат колкото се може повече малки. И ще направят всичко по силите си, за да защитят и пазят колкото се може повече прайдове.

Прочетете повече: В Южна Африка все още се отглеждат лъвове за ловци и туризъм – не би трябвало

Но има тънка граница между владеенето на много различни прайдове и успешната възможност да защитаваш тях и техните млади. Когато избухнат битки между мъжки лъвове, те обикновено са за териториални и развъдни права.

Понякога те са просто кавги между коалиционни партньори. В други случаи битките са достатъчно големи, за да предизвикат разриви и разделения в коалиции. Но в повечето случаи битките са между съперничещи си коалиции. По време на тези битки лъвовете участват в набор от телесни и обонятелни ангажименти, включително пози, рев и ръмжене, пляскане и хапане и дори уриниране и териториално разграничаване.

За опазване: погледнете лъвиците

Когато става въпрос за опазването на видовете лъвове, важно е да обърнете внимание на лъвиците. Те са стражи за здравето на популациите, по-специално за броя на животните в група и по-важното за съотношението между лъвовете и лъвовете. Здравите популации могат да очакват съотношения от приблизително 2 женски за всеки мъж, но когато са под натиск поради бракониерство, убийства от животновъди и загуба на плячка, тези съотношения се обръщат към мъжките.

Историята на Джеси подчертава как, въпреки статуса си на цар на животните, лъвовете са уязвими. Докато в този случай причината за смъртта е друг лъв, много по-често лъвовете умират от ръцете на хората. Това може да стане чрез застрелване или отравяне за защита на добитъка, бракониерство заради части от тялото им или улавяне като страничен улов в капани и примки, поставени за други животни от бракониери на месо от диви животни.

От положителна страна, завладяващата динамика на прайда и изпитанията и премеждията на отделните лъвове могат да помогнат за улавянето на въображението на обществеността и да насърчат любовта към видовете и другите диви животни. Въпреки че човешкият натиск е голям, Кения запазва голяма популация от лъвове и набор от емблематични зони с дива природа. Тези активи са голям източник на гордост за много кенийци и с право.

Тази статия е препубликувана от The Conversation, нестопански новинарски сайт, посветен на споделянето на идеи от академични експерти. The Conversation има разнообразие от завладяващи безплатни бюлетини.

Написано е от: Александър Ричард Брачковски, Университет Грифит; Дуан Бигс, Университет на Северна Аризона, и Питър Линдзи, Университет Грифит.

Прочетете повече:

Детеубийство: уязвими майки, които убиват бебетата си, могат бъдете снизходими – така че защо този исторически закон се отхвърля в полза на по-сурово наказание?

Политическият диалог в Кения е добре дошъл знак за действаща демокрация – ако и двете страни разбират своите роли

Животът в бедните квартали на Найроби е труден – жителите са с 35% по-склонни да страдат от високо кръвно налягане, отколкото тези в селските райони

Александър Ричард Брачковски получи финансиране от университета Грифит и Южния университет за наука и технологии при извършване на това проучване.

Дуан Бигс е председателят на Olajos Goslow в университета на Северна Аризона. Преди това д-р Бигс получи финансиране от Австралийския изследователски съвет и WWF, Института Люк Хофман.

Питър Линдзи не работи, не консултира, не притежава акции или не получава финансиране от която и да е компания или организация, която би се възползвала от тази статия, и не е разкрил никакви съответни връзки извън тяхното академично назначение.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР