Смъртта на Ковтун беше потвърдена от неговия приятел и главен

...
Смъртта на Ковтун беше потвърдена от неговия приятел и главен
Коментари Харесай

Почина Дмитрий Ковтун, заподозреният за отравянето на Литвиненко

Смъртта на Ковтун беше доказана от неговия другар и основен обвинен по делото за отравяне с полоний - Андрей Луговой

На 57-годишна възраст е умрял Дмитрий Ковтун - съветски предприемач, някогашен чиновник на ФСБ и обвинен от английските управляващи в съпричастност към отравянето на някогашния офицер от ФСБ Александър Литвиненко.

Отравянето през 2006 година беше е първият случай на офанзива с химическо вещество - полоний, която изостри връзките сред Англия, където Литвиненко получи леговище, и Русия, съобщи

Смъртта на Ковтун беше доказана от неговия другар и основен обвинен по делото за отравяне с полоний - Андрей Луговой, също някогашен офицер от ФСБ, а понастоящем член на съветската Държавна дума от Либерално-демократическата партия и първи заместител на комисията по сигурност и корупция.

"Днес пристигна тъжната вест - написа Луговой в канала си в Telegram - вследствие на тежко заболяване, обвързвано с коронавирусна зараза, ненадейно умря моят непосредствен и правилен другар Дмитрий Ковтун. ", представен от "Новости ".

Същата причина за гибелта - затруднения от Covid-19 - цитира и ТАСС, базирайки се на неназован източник от обкръжението на предприемача. ТАСС прецизира също, че Ковтун е умрял в московска болница.

Както Луговой, по този начин и Ковтун поддържаха тезата за невинността си през годините на процеса за отравянето на Литвиненко. Нито единия, нито другия обаче се е изправял пред действителен съд, защото дребни преди обвиняванията се прибраха в Русия. Макар и Лондон да изиска екстрадиция, Москва отхвърли базирайки се на специфичен член от конституцията забраняващ на страната на предава свои жители. Първоначално Ковтун бе оповестил желание да свидетелства пред английските управляващи, само че в последния миг се отхвърли.

Литвиненко, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ, умря в Лондон през 2006 година, шест години откакто бяга от Русия във Англия поради спор с съветските секрети служби, а от Англия към този момент твърди, че чиновници на ФСБ в действителност за уредниците на серия от бомбени офанзиви против жилищни здания в Москва и Волгодонск през септември 1999 година

Разследването, извършено от английските управляващи, разкри, че Литвиненко е бил токсичен с рядко радиоактивно вещество - полоний-210. Малко преди този момент той се среща с някогашните си сътрудници от службите за сигурност Луговой и Ковтун. Английските проверяващи откриха радиоактивни следи в хотел "Милениум ", където са били отседнали обвинените Луговой и Ковтун, както и в мъжкия клуб "Абракадабра ", на футболния стадион "Емирейтс ", където Луговой е гледал мач сред "Арсенал " и ЦСКА в Лондон, и на други места, в това число и в Германия, където Ковтун е отсядал след Англия.

През 2016 година бяха оповестени и окончателните резултати от общественото следствие на случая с отравянето с полоний. Съдия Робърт Оуен стигна до заключението че Луговой и Ковтун може да са работили по разпореждане на управлението на ФСБ - със единодушието на шефа на службата Николай Патрушев и най-вероятно персонално на президента Владимир Путин.

Кремъл отхвърли още веднъж обвиняванията и дефинира следствието като незадълбочено и непрофесионално.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР