Смъртта на боксьора Борис Станчов потресе българския спорт. 21-годишният софиянец

...
Смъртта на боксьора Борис Станчов потресе българския спорт. 21-годишният софиянец
Коментари Харесай

Смъртта на боксьора Борис Станчов не е прецедент за България: И друг наш боксьор умира на ринга за 500 долара

Смъртта на боксьора Борис Станчов потресе българския спорт. 21-годишният софиянец издъхна в болница в Шкодра, откакто припадна на кръга в четвъртия рунд на мача си против Ардит Муря. В Албания настояват, че нашият е получил сърдечен удар, само че фамилията му се съмнява в ликвидиране. Последният подобен драматичен случай с български професионален боксьор е от преди близо 25 години, когато Цветан Тодоров умира на кръга в швейцарския град Санкт Гален. За хонорар от мижавите 500 $ този войник си отива без време, оставяйки вдовица с две дребни деца.
На 6 ноември 1994 година идва ред за втория мач от програмата от боксовата галавечер в Санкт Гален, който изправя един против различен българина Цветан Тодоров и швейцареца Марко Пикиарело.
Според реферът на мача Даниел Жилерон нищо не е предполагало този драматичен свършек на борбата. „ Двубоят вървеше напълно обикновено, без тежки удари, а стотината фенове в залата даже малко скучаеха ”, споделя арбитърът Жилерон, който свири мача против хонорар от 70 швейцарски франка.

Точно преди гонгът да удари за края на третия рунд, Тодоров внезапно се строполява на кръга (на снимката). Лекарят се пробва да го свести, като му бие цели седем инжекции, само че на вятъра. 28-годишният боксьор от град Кубрат е откаран в болничното заведение, където умира четири дни по-късно, без въобще да пристигна в схващане.
Това пък е първият смъртен случай в швейцарския бокс чак от далечната 1914 година насам. По-късно се схваща, че във съдбовната вечер Цветан Тодоров се е биел за сумата от 500 $, което в България по това време се равнява на шест междинни месечни заплати. Аутопсията демонстрира, че гибелта е породена от кръвен съсирек в мозъка на боксьора.
„ В това положение е бил задоволителен единствено един пестник, с цел да го убие ”, разясняват от болничното заведение и прибавят, че е нямало по какъв начин Тодоров да бъде избавен. И тук обаче има нещо неправилно. При наложителните медицински проучвания, осъществени десетина дни преди дуела, всичко със състезателя е било наред. Мистерията остава и до днес…

Съпругата на умрелия боксьор Ирина хуква на пожар в Санкт Гален, само че единствено с цел да види по какъв начин брачният партньор й умира. Не се намират и 5000 $, нужни за превозване на тялото в България. В последна сметка го кремират, а две деца на 5 и 7 години остават сираци.
Инфо: Лупа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР