Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената

...
Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената
Коментари Харесай

Журналистът Мохамед Халаф: Иран няма да премахне хиджаба, защото е основата на режима

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана от нравствената полиция в Иран поради „ повърхностно комплициран хиджаб “, провокира вълна от митинги в цялата страна, а и по света, които не престават към този момент няколко дни. Органите на реда отхвърлят и настояват, че тя е получила инфаркт. Жената е заровена без направена аутопсия.

 

Според журналиста и предходни пъти е имало протести, само че в този момент жена е мотор на гражданска война в Иран.

 

„ Легитимността на режима се опира на експанзията и омразата към Запада. Основен въпрос към този момент е отбрана на правата на дамата. Младите иранци са децата на Ислямската гражданска война, две генерации, възпитавани в ислямската доктрина, те отхвърлят върховенството на религията в политическото ръководство, само че споделят, че няма да разрешат аятолах да взема решение ориси. Виждаме боязън в ръководещите. Президентът Раиси е упрекнат във военни закононарушения против човечеството “, напомни той в ефира на Nova News.

 

Иранското държавно управление блокира мрежи и платформи, с цел да осуети митингите.

 

„ Режимът има доста мощни позиции, той крепи на репресивния уред. Европейски Съюз и Съединени американски щати пък са жадни и гладни за петрола на Иран, а текат и договаряния за атомното съглашение. Не се знае каква ще е позицията на света. Дали Байдън ще продаде младите иранци? “, попита Халаф и добави, че животът на иранката не се разграничава от този на дамите в другите арабски страни.

 

„ Една от аргументите за протеста е, че Иран основава въоръжени шиитски групи във всяка арабска страна. Те целят да дестабилизират района и да ги трансфорат в коз за договарянията със Запада “, добави Мохамед Халаф.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР