Смъртта на 22-годишна влогърка в YouTube предизвиква възмущение в Ирак,

...
Смъртта на 22-годишна влогърка в YouTube предизвиква възмущение в Ирак,
Коментари Харесай

Иракчанин уби 22-годишната си дъщеря след семеен спор


Смъртта на 22-годишна влогърка в YouTube провокира отвращение в Ирак, откакто стана ясно, че килърът е нейният татко, съобщи арабската телевизия Ал Джазира, представена от " Офнюз ".

Тиба ал-Али е удушена от татко си на 31 януари в южната провинция Дивания, заяви представителят на вътрешното министерство Саад Маан в Twitter в петък. По думите му е имало опит за ходатайство сред младата жена и нейните родственици за разрешаване на " фамилен спор ".

Според непотвърдена информация, бащата на Тиба е бил неудовлетворен от това, че щерка му живее в Турция. Ден след фамилния спор мъжът се предал в полицията и признал за убийството. " Бяхме шокирани ", споделя представителят на вътрешното министерство в Ирак.  Младата жена е набирала известност като влогър в YouTube, където постоянно споделяла видеа от всекидневието си. От тях излиза наяве, че Тиба е била сгодена. 

Междувременно полицейски източник разказал пред Франс прес, че " фамилният спор " датира от 2015 година, само че не прецизира какъв е той. През 2017 година 22-годишната жена пътувала до Турция със фамилията си, само че след завръщането им е отказала да се причисли към тях, като вместо това е избрала да остане в Турция, където живее от този момент.

Нито един закон в Ирак не криминализира домашното принуждение, отбелязва Ал Джазира. За първи път план на закон за домашното принуждение е импортиран в Народното събрание през 2014 година, само че необятна политическа съпротива счита, че той ще " унищожи обществената конструкция на Ирак ". Смъртта на Тиба ал-Али провокира отвращение измежду иракчаните в обществените медии, които приканиха за митинги в Багдад, с цел да изискат правдивост за гибелта й.  " Жените в нашите общества са заложници на изостанали традиции заради неналичието на законови възпиращи ограничения и държавни ограничения ", написа консуматор в Twitter. 

Активистката за правата на индивида Ханаа Едвар съобщи пред Франс прес, че съгласно гласови известия, за които се твърди, че са на младата жена, " тя е напуснала фамилията си, тъй като е била полово насилвана от брат си ". Други източници също удостоверяват това изказване. Международната неправителствена организация за отбрана на човешките права Амнести Интернешънъл осъди " ужасяващото " ликвидиране, заявявайки, че " иракският углавен кодекс към момента третира снизходително по този начин наречените " закононарушения на достойнството ", включващи ликвидиране.

" Докато иракските управляващи не одобряват устойчиво законодателство за отбрана на дамите и девойките, неизбежно ще продължим да бъдем очевидци на ужасяващи убийства ", съобщи заместник-директорът на Амнести Интернешънъл за Близкия изток и Северна Африка Ая Маджуб.

Iraq: Action must be taken on gender-based violence after murder of Tiba Ali by her father
— Amnesty Iraq (@AmnestyIraq)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР