Смъртта на 19-годишната индийка предизвика огромно възмущение от продължаващите насилия

...
Смъртта на 19-годишната индийка предизвика огромно възмущение от продължаващите насилия
Коментари Харесай

Бруталната смърт на Анкита, която подпали Индия

Смъртта на 19-годишната индийка провокира голямо отвращение от продължаващите насилия против дами в страната. Жертвата, която се е наричала Анкита, е от региона на Думка и е била в последния клас на гимназията. Твърди се, че е била залята с керосин, до момента в който е спяла, и е била подпалена от мъж, който почнал да я преследва, откакто тя отхвърлила предлагането му за брак. В болница са се пробвали да спасят дамата, на тя е умряла от раните си.

Масови митинги

Смъртта ѝ провокира всеобщи митинги с претенции за правдивост. В последна сметка обстановката излезе отвън надзор, заради което се наложи службите за сигурност да възстановят реда. Окръжните управляващи ограничиха придвижването на хора, с цел да предотвратят следствията от случая.

Местните индуистки групи и политици приканиха за това хипотетичният причинител, който е арестуван от полицията, да получи смъртно наказване и допуснаха, че той е умъртвил Анкита и от религиозни подбуди, защото тя е индуистка, а той е мохамеданин. Думка е с огромно индуистко болшинство - 79 % от популацията, до момента в който единствено 8% от жителите му са мюсюлмани. Политици от опозицията в Индия обявиха, че гибелта на Анкита демонстрира по какъв начин законът и редът се разпадат в щата Джаркханд.

" След жестокостта, проявена към Анкита, нейната гибел накара всеки индиец да сведе глава от позор ", съобщи в Tуитър Рахул Ганди, водач на главната опозиционна партия " Индийски Национален Конгрес ". " Днес е извънредно належащо да се сътвори безвредна среда за дамите в страната ".

Насилие против дами

Въпреки че в Джаркханд се намират над 40% от минералните запаси на Индия, корупцията и шуробаджанащината са довели до обстановка, в която 39% от популацията живее под прага на бедността, а недохранването при дребните деца е сериозен проблем. Убийството още веднъж възпламени отвращение поради насилието против дами в Индия. Според Организация на обединените нации разпространяването на домашното принуждение, половото принуждение и убийствата на дами е повода Индия непрекъснато да се подрежда в долните 20% на показателя за неравноправие сред половете.

Автор: Елизабет Шумахер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР