SmartSSD CSD подобрява скоростта и ефективността при обработка на данни(снимка:

...
SmartSSD CSD подобрява скоростта и ефективността при обработка на данни(снимка:
Коментари Харесай

Създадоха първия „изчислителен” SSD диск


SmartSSD CSD усъвършенства скоростта и успеваемостта при обработка на данни
(снимка: Xilinx)

Технологичните компании Xilinx и Samsung Electronics сътвориха първи по рода си артикул в полупроводниковата промишленост. Това е SmartSSD Computational Storage Drive (CSD), или „ изчислителен ” сторидж .

SmartSSD CSD употребява Xilinx FPGA матрица, с цел да реалокира изчислителните запаси по-близо до хранилището за данни. Така се усъвършенстват скоростта и успеваемостта на обработка, а също така се реализира мечтаната мащабируемост за приложения с огромни размери данни.

Според разработчиците, е гъвкава, програмируема платформа за предпазване на данни, която може да се употребява за основаване на неповторими и мащабируеми ускорители за необятен набор провокации в центровете за данни. Изчислителният ще разреши лесна разработка на новаторски хардуерно-ускорени решения на познати езици от високо равнище.

Твърди се, че SmartSSD CSD усъвършенства продуктивността на обработка на данни с 10 пъти или повече в приложения като ръководство на бази данни, обработка на видео, изкуствен интелект, усъвършенствано търсене и виртуализация.

Благодарение на ускорителя на, високоскоростните калкулации се приближават до мястото, където се съхраняват данните, като се отстраняват дефекти, свързани с латентността и потреблението на сила при прекачване на данни към централния процесор на сървъра. Така се освобождават сървърни запаси за по-ефективно осъществяване на други задания от по-високо равнище.

Платформата SmartSSD CSD е предопределена да опрости основаването на персонализирани приложения, употребявайки унифицираната софтуерна система Vitis и библиотеки за ускоряване. Средите за осъществяване, библиотеките, API и драйверите могат да бъдат вградени в платформата, употребявайки общи на високо равнище като C, C++ и OpenCL.
още по тематиката
Типични задания, които могат да се възползват от SmartSSD CSD, са разбор на огромни данни, търсене в вместилище, прекодиране на видео и транспарантно компресиране.

SmartSSD CSD е 2,5″(U.2) PCIe Gen3×4 SSD устройство с потенциал 3,84 TB, само че с ускорена транспарантна компресия може да запази до 12 TB данни или повече. Устройството включва интегриран ускорител, основан на FPGA Xilinx Kintex UltraScale+ с повече от милион логичен кафези и блокове за хардуерно ускоряване на цифровата обработка на сигнали.

Ускорителят е конфигуриран с 4GB памет DDR4-2400. Скоростта на поредно четене доближава 3500 MB/s, а  на пореден запис – 3200 MB/s. Ефективността при интервенции с случаен достъп доближава 800 000 IOPS в режим на запис и 135 000 IOPS в режим на четене. Консумацията на сила на устройството е 25 W.

Иновативният SmartSSD към този момент е наличен за предварителни поръчки. Доставките на устройството ще стартират през януари идната година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР