Смъртоносна гъбична инфекция, която е трудна за лечение, се разпространява

...
Смъртоносна гъбична инфекция, която е трудна за лечение, се разпространява
Коментари Харесай

Смъртоносна гъбична инфекция се разпространява бързо в САЩ

Смъртоносна гъбична зараза, която е сложна за лекуване, се популяризира с " тревожна " скорост, заяви Би Би Си, като се базира на американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.
Прочетете още
Случаите в Съединени американски щати съвсем са се удвоили през 2021 година - от 756 на 1471.

Здравите хора не са изложени на риск от Candida auris, само че тези със слаба имунна система или употребяващи медицински устройства като апарати за дишане или катетри, могат да развият от тежко заболяване или да умрат.

По-голямата част от инфектираните са били ваксинирани против гъбични инфекции.

Поради тази причина здравният институт на Съединени американски щати го назова " незабавна опасност от антимикробна устойчивост ". Повечето открити с инфекцията пациенти са били в лечебни заведения и домове за възрастни хора.

Инфекцията се популяризира от " контакт със наранени пациенти и нечисти повърхности или съоръжение ".

Един на всеки трима пациенти с инвазивни инфекции умира, само че може да бъде мъчно да се оцени точната роля на Candida auris при уязвимите пациенти, сподели епидемиологът от института доктор Меган Лиман.

Най-честите признаци са тресчица и настинка, които не се усъвършенстват след лекуване.

Тъй като множеството пациенти към този момент са заболели, от време на време е мъчно да се открие гъбичната зараза. Само лабораторен тест може да удостовери инфекцията.

Инфекцията беше докладвана за първи път в Съединени американски щати през 2016 година Най-бързото повишаване на случаите е от 2020 до 2021 година, съгласно данни на Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите, оповестени в Annals of Internal Medicine.

Друга причина за безпокойствие е увеличението на случаите, които са станали " резистентни към ехинокандини ", което е най-препоръчваното противогъбично лекарство за лекуване на инфекцията.

Институтът за публично здраве на Съединени американски щати отдава повишаването на броя на докладваните случаи на неприятната предварителна защита на инфекциите в здравните заведения, както и на засиления скрининг след известията за растеж на инфекциите.

В Мисисипи, водещият епидемиолог на щата е разпознал заведение за дълготрайна незабавна помощ като център на епидемията.

" За страдание, резистентните към голям брой медикаменти организми, като Candida auris, са станали по-разпространени измежду хората с най-голям риск, като жителите на заведения за дълготрайни грижи ", сподели доктор Пол Байърс пред телевизия " Ен Би Си ".

Според предварителните данни на Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите през 2022 година е имало 5 клинични случая на Candida auris. В по-населените щати като Калифорния и Тексас е имало надлежно 359 и 160 случая.

Общо в Съединени американски щати са доказани 2377 клинични случая през 2022 година, което е доста нарастване от 1471 случая, докладвани през 2021 година

Д-р Лиман сподели пред тв " Си Би Европейски Съюз нюз ", че повишаването " акцентира нуждата от непрестанно наблюдаване, уголемен лабораторен потенциал, по-бързи диагностични проби и придържане към потвърдена предварителна защита и надзор на инфекциите ".

В други страни също се следи нарастване на случаите на Candida auris, написа Би Би Си.

Миналата година Световната здравна организация я включи в листата си с " гъбични патогени с предпочитано значение ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР