Смъртните случаи в САЩ от инфекции, причинени от бактерии, резистентни

...
Смъртните случаи в САЩ от инфекции, причинени от бактерии, резистентни
Коментари Харесай

CDC: С 15% повече са смъртните случаи в САЩ през 2020 г. поради антибиотична резистентност

Смъртните случаи в Съединени американски щати от инфекции, породени от бактерии, резистентни на антибиотици са нарастнали с 15% през 2020 година, защото тези лечения са били прекомерно необятно прилагани за лекуване на COVID-19, както и по време на продължителни хоспитализации. За това сигнализират Центровете за надзор на болесттите на Съединени американски щати CDC.

Придобитите в болничното заведение бактериални инфекции също са се нараснали с повече от 15% през 2020 година по отношение на 2019 година, допълват от CDC. Според специалистите над 29 400 души са умряли от резистентни към антимикробни инфекции инфекции през първата година от пандемията, като близо 40% от тях са получили инфекцията в болница.

Те напомнят, че от години има остра потребност от нови антибиотици за битка против резистентни бактерии, само че тласъците за производителите на медикаменти са дребни, защото антибиотиците не са изключително печеливши лекарствени артикули, несъразмерната им приложимост не би трябвало да се предизвиква, а това води до ниски равнища на продажбите.

Почти 80% от пациентите, приети в болница с COVID-19, са получили антибиотик, макар че това не е било належащо при вирусната зараза. Причината съгласно експертите в CDC е в сложното диагностично разграничение на COVID-19 от пневмония, когато пациентите идват за първи път в болничното заведение.

Между 2012 година и 2017 година смъртните случаи, дължащи се на антимикробна устойчивост, са намалели с 18% като цяло, съгласно отчет на центровете за 2019 година

В отчета на CDC се акцентира още, че назначението на антибиотична терапия може да бъде уместно и целесъобразно, когато рисковете от бактериални или гъбични инфекции са незнайни, само че това също излага пациентите на риск от странични резултати и основава път за развиване на устойчивост.

Световната здравна организация (СЗО) също разгласява отчет, в който разпознава 61 претенденти за ваксини, които съгласно нея би трябвало да бъдат създадени, с цел да предотвратят избрани групи болести. Това е и метод да се основат условия за по-добър надзор на бактериалните инфекции и ограничение на несъразмерната приложимост на антибиотици, която води до антимикробна устойчивост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР