Смъртните случаи при операции, провеждани от жени-хирурзи са с 12%

...
Смъртните случаи при операции, провеждани от жени-хирурзи са с 12%
Коментари Харесай

Изследване: Пациенти на жени-хирурзи умират по-рядко

Смъртните случаи при интервенции, провеждани от жени-хирурзи са с 12% по-рядко срещани, в сравнение с при сътрудниците им мъже, откриха откриватели от Университет в Торонто. Резултатите от проучването са оповестени в сп. BMJ.

Изследователите анализирали медицинските карти на повече от 100 хиляди пациенти, оперирани от 3300 хирурзи в Канада в интервала 2007-2015 година. Те съпоставили количеството умряли след всяка от 25 интервенции, осъществени от дами и аналогични интервенции, извършени от мъже. Така разкрили, че когато интервенцията се води от жена, рискът от гибел на пациента е с 12% по-малък.

Възможно е обяснението да е в това, че дамите работят с повече състрадание и внимание към положението на пациента. Освен това те по-рядко подхващат опасности в решенията и дейностите си и не се срамят да изискат помощ, в случай че възникне проблем. Изследователите също по този начин допускат, че дамите в тази, към момента считана за типично мъжка здравна компетентност, влагат повече старания в работата си, с цел да се потвърдят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР