Смъртните случаи от КОВИД-19 в Бразилия може да достигнат 3

Смъртните случаи от КОВИД-19 в Бразилия може да достигнат 3 ...

Пандемията в развитие: СЗО са готови с доклада за произхода на вируса


Смъртните случаи от КОВИД-19 в Бразилия може да достигнат 3 хиляди на денонощие, ако не бъдат взети сериозни мерки. За това е предупредил националният кризисен щаб, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В момента най-многолюдната страна в Латинска Америка е връхлетяна от свирепа втора вълна на епидемията, на фона на подобряването на ситуацията в САЩ и Европа. Средното равнище на смъртните случаи в Бразилия през последните 14 дни е 1250.

Бразилското министерство на здравеопазването не вижда никакъв шанс за налагане на мерки за социално дистанциране в страната заради съпротивата на президента Жаир Болсонаро. Той не спира да омаловажа сериозността на заплахата и в четвъртък, след два последователни дни на рекорден брой починали от КОВИД-19, Болсонаро призова бразилците да спрат "да хленчат".

Властите в столицата Бразилия и най-многолюдния град в страната Сао Пауло въведоха локални ограничения.
Особено тревожна е появата в Амазония на нов, по-заразен вариант на коронавируса. Заради бавната реакция на правителството първа доза ваксина срещу КОВИД-19 са получили едва под 3,5 процента от бразилците.

Министерството на здравеопазването съобщи за над 75 хиляди нови случая на коронавирус и 1800 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните заразени в Бразилия, с население от около 210 милиона души, доближава 10,9 милиона. Страната е на трето място в света по този показател след САЩ и Индия.

Смъртните случаи гонят 263 хиляди. Бразилия е втора в мрачната статистика след САЩ.

Днес, 6 март, ще е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време (до 7 ч. вечерта), на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата.
Истанбулската голяма община възстанови пътуването на възрастните с безплатни карти в градския транспорт, но само в часовете между 10 и 14 ч.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

"Данните показват ръст и на броя на пациентите в болниците. Положението в Истанбул не се е нормализирало. Имаме данни за влошаване на епидемичната обстановка", каза турският здравен министър.

Коджа съобщи, че през последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

62 души са починали за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи от КОВИД-19 в Турция достигна 28 901.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин.

В рисковите окръзи се запазват ограничителните мерки, включително забраната за излизане през уикендите.
Министерството на вътрешните работи е изпратило нареждане до властите в окръзите за засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

Експертите на Световната здравна организация (СЗО), посетили през януари в китайския град Ухан, за да се опитат да установят произхода на новия коронавирус, ще публикуват доклада си по-другата седмица, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

"Екипът работи по окончателния доклад, както и по резюме, като, доколкото ни е известно, те ще бъдат публикувани едновременно през седмицата, започваща на 15 март", каза Гебрейесус. "Знам, че много страни членки (на СЗО) няма търпение да видят доклада. Разбира се, и аз нямам", заяви генералният директор на здравната агенция на ООН.

Гебрейесус обеща да съобщи изводите на държавите още преди публикуването на доклада.

Първоначално СЗО заяви, че експертният екип ще публикува бързо предварителен доклад преди окончателния. По-късно проектът за предварителен доклад беше изоставен без обяснения, отбелязва АФП.

На дълга пресконференция в Ухан експертите представиха различни работни хипотези как новият коронавирус е преодолял междувидовата бариера. Те определиха като малка вероятността вирусът да е бил изпуснат от института по вирусология в Ухан, както твърдеше предишният президент на САЩ Доналд Тръмп. Впоследствие генералният директор на СЗО обаче уточни, че "всички хипотези са на масата", припомня АФП.

Източник: novinite.bg