Смартфоните, таблетите и компютрите, продавани в Русия, вече трябва да

...
Смартфоните, таблетите и компютрите, продавани в Русия, вече трябва да
Коментари Харесай

В Русия влиза в сила анти-Apple закон

Смартфоните, таблетите и компютрите, продавани в Русия, към този момент би трябвало да се оферират с авансово конфигуриран домакински програмен продукт и приложения от през днешния ден в нов закон, обсъждан от критиците като следващия опит за ограничение на онлайн свободата, отбелязва „ Франс прес “.

Инициативата беше въведена в опит да се разпространяват софтуерните компании на страната, само че критиците акцентират, че това е още един опит за стягане на държавния надзор върху съветското цифрово пространство.

Законът изисква всички устройства с достъп до интернет, продавани в страната – без значение дали се създават на място или в чужбина, да бъдат оборудвани с нужния програмен продукт или ще се сблъскат с евентуални санкции от юли нататък.

Предварително инсталираният програмен продукт принадлежи по-специално на два съветски ИТ колоса: Yandex и Mail.ru.

Сред наложителните приложения са „ Одноклассники “ и „ ВКонтакте “, обществени мрежи, сходни на Фейсбук, които са известни в Русия.

Списъкът включва и стратегии на компанията за киберсигурност Kaspersky Lab.

В Русия този противоречив законопроект е наименуван „ анти-Apple “ закон, визирайки американския производител, който не конфигурира авансово никакъв програмен продукт на своите устройства с изключение на личния си.

Съобщава се, че Apple изрично са се противопоставили на закона и даже са заплашили да се отдръпват от съветския пазар, само че в последна сметка са се съгласили да се съобразят.

Руските управляващи ускориха контрола върху локалното потребление на интернет в името на отбраната на малолетните и битката с тероризма.

Опозицията в страната упреква Кремъл, че употребява сходни разпореждания в опит да задуши онлайн инакомислието.

Надзорният орган за телекомуникации постоянно се насочва към обществените мрежи с претенции за заличаване на наличие, обвързвано с опозицията, което значително се базира онлайн.

Миналия месец Русия съобщи, че е почнала да забавя услугите на Twitter за локални консуматори, заплашвайки да блокира платформата, в случай че не се съобрази с условията на регулатора, напомня news.bg.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР