Смартфоните се превърнаха в съществена част от живота ни, но

...
Смартфоните се превърнаха в съществена част от живота ни, но
Коментари Харесай

3-те технологии, които ще направят смартфоните по-тънки през следващите 5 години

Смартфоните се трансфораха в основна част от живота ни, само че едно от най-неприятните неща при тях е, че с времето те стават все по-големи и по-тежки. От една страна това е обикновено, защото новите модели разполагат с от ден на ден функционалности и характерности. В днешно време обаче в действителност можете да усетите тежестта на най-новия флагман в панталона или чантата си и това въобще не е прелестно.

С времето се появяват обаче нови технологии, с все по-достъпна цена, които могат да създадат смарт телефоните по-тънки и по-леки в близкото бъдеще. Ето 3-те технологии, за които може би не знаете, че ще създадат смарт телефоните по-тънки през идващите 5 години.

Графенови акумулатори

Графенът е материал, изработен от един пласт въглеродни атоми, подредени в хексагонална решетка. Той има доста забележителни свойства, като висока здравина, еластичност, проводимост и бистрота. Очаква се графеновите акумулатори да оферират по-висока енергийна компактност, по-бързо зареждане и по-дълъг живот от стандартните литиево-йонни акумулатори. А производители на смарт телефони като Xiaomi, Oppo и Samsung изследват нови технологии за акумулатори, като графенът може да разреши акумулатори с огромен потенциал в по-малък форм-фактор. Това от своя страна се трансформира в по-тънки и по-леки смарт телефони с по-дълъг живот на батерията.

Развиващи се екрани

Развиващите се екрани са гъвкави екрани, които могат да се навиват или сгъват, когато не се употребяват. Те могат да оферират по-големи размери на екрана, без да усилват площта или тежестта на устройството. Свиваемите екрани се основават на технологията на органичните светодиоди (OLED), която обезпечава ярки и живи цветове при ниска консумация на сила. Някои производители на смарт телефони, като Motorola и Samsung, към този момент демонстрираха свои прототипи на сгъваеми смарт телефони, които могат да разгъват или прибират екраните си благодарение на елементарен бутон.

Motorola ни сподели на MWC Барселона 2023 сгъваемия Motorola Rizr, където устройството е ситуирано в дребен 5-инчов форм-фактор, само че може да се трансформира в 6,5-инчов екран, когато се разгъне изцяло. И на собствен ред към момента можете да разполагате с огромния екран в дребна и по-тънка опаковка.

Камери под екрана

Последната точка в листата са камерите под екрана. Те са скрити под екрана на смарт телефона, като по този метод се отстранява нуждата от разрез или изрязване на дупка. Това може да сътвори по-поглъщащо и безпроблемно преживяване за потребителя, а посредством тях не е належащо изрязването на място на екрана. По този метод неналичието на разрез се показва в по-малко разпръскване, по-малко належащо в допълнение пространство на екрана и, което е по-важно, по-тънък и по-малък смарт телефон като цяло.

Камерите под екрана (UDC) употребяват транспарантни OLED пиксели, които могат да превключват сред проявление на наличие и пропускане на светлина към датчика на камерата. Някои производители на смарт телефони, като ZTE и Xiaomi, към този момент пуснаха на пазара смарт телефони с камери под екрана. Технологията към момента е в начален етап и се чака, че качеството на изображението и продуктивността на UDC ще се подобрят бързо през идващите 5 години при уместно развиване с поддръжката на промишлеността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР