Смартфоните автоматично ще пращат местоположение на спешния телефон 112, съобщиха

...
Смартфоните автоматично ще пращат местоположение на спешния телефон 112, съобщиха
Коментари Харесай

Смартфоните автоматично ще пращат местоположение на телефон 112

Смартфоните автоматизирано ще пращат местонахождение на незабавния телефон 112, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

От през днешния ден телефонът за незабавни случаи към този момент с нова система. Тя ще разрешава по-добра локализация на всеки консуматор, който се обажда за помощ.

Новата услуга ще се задейства автоматизирано от смарт телефона, а информацията ще се изпраща непосредствено посредством есемес на телефона 112.

Днес, 11-ти февруари е Европейският ден на Единен европейки номер за незабавни повиквания 112. Проектът за разширената мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е безвъзмездна услуга, налична за смарт телефони. Тя автоматизирано изпраща точното местонахождение до службите за незабавно реагиране всякога, когато жител се свърже с 112. AML локализацията се извлича благодарение на сигнали за местонахождение от клетъчни кули, GPS, wifi и датчици на телефона.

Проектът ще увеличи функционалностите на системата и съблюдаване законовите отговорности за обезпечаване на непрестанен и първокласен достъп до телефон 112 за отбрана живота, здравето, сигурността и имуществото на жителите. С него се добавя и усъвършенства употребяваната до през днешния ден локализация в Национална система 112, основана на клетките на мобилните оператори. Внедрената от Гугъл за устройства с Android - Android Emergency Location Service (ELS) към този момент работи в България. ELS се поддържа в 99% от устройствата с Android, в случай че устройството работи с Android OS 4.4 и по-нова версия и има конфигурирани услуги за Гугъл Play.

В партньорство с Гугъл, България е първата страна, внедрила версия 2 на ELS, която включва спомагателни данни, като надморска височина и език на устройството. България може да се похвали, че е внедрила услугата доста дейно благодарение на мобилните оператори, т.е. за повече от 78% от диалозите точната локация идва в границите на 10-15 секунди от диалога.

Дирекция " Национална система 112 " сега организира финални проби с Apple, преди да пусне услугата за телефони с операционна система iOS.

Когато потърсят 112 жителите чакат да бъдат локализирани елементарно, а в суматохата си човек не помни даже и домашния си адрес, а употребяваната локализацията на равнище мобилна клетка е неточна. В взаимозависимост от разположението на клетките на мобилните оператори, в обитаемоте места тя доближава до 500 метра и повече, а в отвън обитаемоте до 30 км. Така от време на време времето за изясняването местоположението на случая е причина за закъснение.

В Европа 75% от повикванията към незабавния телефон са от мобилни телефони, а в България този % е по-висок. Това дава опция за точна локализация на по-голямата част от повикванията, употребявайки създадените услуги за разширена мобилна локализация от фирмите Гугъл (ELS) и Apple (AML) за телефони с техните операционни системи надлежно Android и iOS.

Основната изгода от AML/ELS е усъвършенстваната акуратност на локализацията до 4 000 пъти, което според изследване на EENA ще докара до спасяването на 7 500 души повече и спестяването на 95 милиарда евро в Европейски Съюз единствено в границите на идващите 10 години.

Точността на информацията за местоположението нормално варира от 5 до 50 метра.

AML/ELS се задейства автоматизирано, когато се реализира незабавна връзка с телефон 112. По време на връзката сред жител и оператор 112, смарт телефонът автоматизирано задейства услугата си за местонахождение и откакто се дефинира точната позиция (най-вече въз основа на GNSS или Wifi), тази информация се изпраща непосредствено до 112 посредством SMS (или SMS с данни за Android).

AML/ELS не е приложение. Услугата е вградена в смарт телефона и ще работи автоматизирано за телефоните, които са с задействан AML/ELS и в страните, в които AML/ELS е задействан, т.е. не изисква каквото и да е деяние от страна на жителите.

Към днешна дата AML/ELS е внедрена в 34 страни по света, от които 21 в Европа. В България при повече от 78 % от позвъняванията точна локализация идва в рамките до 10-15 секунда от повикването. В партньорство с Гугъл, България е първата страна, която внедри новата версия 2 на ELS за Android устройства, при която с изключение на GPS координати се получават надморска височина и език на устройството. В момента Дирекция " Национална система " 112 организира финални проби с Apple, преди стартиране на услугата и за телефони с iOS операционна система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР