Смарт джаджите ангажират по нов начин нашите биологични когнитивни способности(снимка:

...
Смарт джаджите ангажират по нов начин нашите биологични когнитивни способности(снимка:
Коментари Харесай

Умните технологии не ни правят по-тъпи


Смарт джаджите ангажират по нов метод нашите биологични когнитивни качества
(снимка: CC0 Public Domain)

Няма научни доказателства, които да сочат, че смарт телефоните и цифровите технологии повреждат нашите биологични когнитивни качества – това е изводът от ново изследване на Университета в Синсинати.

Вместо това интелигентните технологии допълват мисленето, като по този метод ни оказват помощ да ставаме по-добри, споделя специалистът по социално-поведенчески науки Антъни Чемеро, професор по философия и логика на психиката в Университета. Той и сътрудниците му от Университета в Торонто са изследвали човешката еволюция в цифровата епоха.

„ Това, което наподобява вършат смарт телефоните и цифровите технологии, е да трансформират методите, по които ангажираме нашите биологични когнитивни качества “, споделя Чемеро, представен от, и прибавя: „ тези промени в действителност са когнитивно потребни “.

Например, споделя професорът, вашият смарт телефон знае пътя до бейзболния стадион, тъй че да не се постанова да изкопавате карта или да питате за насоки. Това освобождава мозъчната сила да мислите за нещо друго.
още по тематиката
Същото важи и в професионална конюнктура: „ Вече не решаваме комплицирани математически задания с химикал и хартия или не помним наизуст телефонни номера през 2021 година “, акцентира Чемеро.

Компютрите, таблетите и смарт телефоните, споделя той, действат като спомагателни средства, служейки като принадлежности, които са положителни за запаметяване, пресмятане и запазване на информация и нейното показване – когато има потребност от нея.

Освен това интелигентните технологии усилват уменията ни за взимане на решения. Това е нещо, което мъчно бихме могли да реализираме сами, споделя основният създател на отчета за изследването Лоренцо Чекути, кандидат-докторант в Университета в Торонто.

Използването на GPS технологията на нашите телефони, по неговите думи, може освен да ни помогне да стигнем до обещано място – тя ни разрешава да изберем маршрут въз основа на изискванията на придвижване. „ Подобно улеснение би било предизвикателна задача, когато карате в чужд град “, споделя Чекути.

„ Съберете цялата тази технология с голия човешки мозък и получавате нещо, което е по-умно… и резултатът е, че ние, допълнени от технологията, в действителност ставаме способни да изпълняваме доста по-сложни задания, в сравнение с бихме могли с нашите „ голи “ допълнени биологични качества “, заключава проф. Чемеро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР