Служител на Министерството на правосъдието от ерата на Тръмп не може да премести обвиненията за избори в Джорджия във федералния съд, съдия правила

...
Служителят на Министерството на правосъдието от ерата на Тръмп Джефри
Коментари Харесай

Служителят на Министерството на правосъдието от ерата на Тръмп Джефри Кларк не може да премести делото си за подривна дейност при изборите в Джорджия от щатския във федералния съд, постанови съдия в петък.

Решението на американския окръжен съдия Стив Джоунс е последният удар за подсъдимите в Джорджия, които се опитват да преместят щатските си обвинения във федералната система, където биха могли да получат по-благоприятни условия на съдебен процес или да увеличат шансовете си за пълно оттегляне на наказателните обвинения, като се позовават на защита на имунитета на държавните служители на САЩ.

Джоунс вече отхвърли подобно искане от Марк Медоус, който беше началник на кабинета на бившия президент Доналд Тръмп през 2020 г. и също беше обвинен в обвинителния акт в Джорджия.

 Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп пристига на сцената, за да говори по време на митинг за президентска кампания през 2024 г. в Дъбюк, Айова, на 20 септември. class= Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп пристига на сцената, за да говори по време на митинг за президентската кампания през 2024 г. в Дъбюк, Айова, на 20 септември. Скот Морган/Ройтерс

Очакваше се Тръмп да направи същото искане, но в четвъртък направи изненадващо съобщение, че няма да го направи.

Всички обвиняеми по делото Джорджия – включително Кларк, Тръмп и Медоус – се признаха за невинни.

След изборите през 2020 г. Тръмп се свърза с Кларк, който искаше да изпрати писма до висши служители в щатите, които Тръмп загуби, лъжливо заявявайки, че Министерството на правосъдието е разкрило големи нередности при гласуването и ги притиска да обмислят намеса в резултатите, според два доклада на Конгреса, минали репортажи на CNN и обвиненията за подривна дейност в щатските и федералните избори.

По това време Кларк беше изпълняващ длъжността помощник-главен прокурор и ръководител на Гражданския отдел на отдела, който не се занимава с разследвания на избори, а шефовете му многократно отхвърляха предложенията му и му казваха, че твърденията за измама са неоснователни. Все пак Тръмп почти обмисляше да го назначи като главен прокурор, за да може да изпрати писмата, но се оттегли, след като висши служители на Министерството на правосъдието заплашиха с масови оставки.

Адвокатите на Кларк твърдяха на съдебното изслушване пред Джоунс, че Кларк никога не е бил измамник - и че той е действал в качеството си на федерално ниво, защото Тръмп го е въвел във въпроси, свързани с изборите.

Джоунс в петък каза, че Кларк не е изпълнил изискванията за доказателства.

„Съдът няма причина да се съмнява, че президентът има правомощия да преконфигурира задълженията [на помощник-главния прокурор], но доказателствата не подкрепят, че президентът наистина е преконфигурирал задълженията на Кларк, за да включва разследване на избори или надзор, или да преназначи Кларк към гражданските права или наказателни отдели, които взаимодействат с държавните избори“, пише Джоунс.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР