Служителите в най-големия музей в Харков се мъчат да спасят

...
Служителите в най-големия музей в Харков се мъчат да спасят
Коментари Харесай

Украински музей се мъчи да спаси руски произведения от руснаците

Служителите в най-големия музей в Харков се мъчат да спасят скъпи творби на изкуството, доста от тях съветски, до момента в който руснаците обстрелват града, съобщи Агенция Франс Прес. Внушителната постройка още стои, само че прозорците са счупени, по пода има гипс и прахуляк, а близките улици са покрити с парчета.

" Имаме повече от 250 000 творби в сбирката си ", сподели Марина Филатова, която управлява отдела за задгранично изкуство в Музея на изкуството в Харков. Тя добави, че сбирката им е една от най-големите и най-ценните в страната.

" Ирония на ориста е, че би трябвало да спасяваме съветски творби, картини от съветски художници от техни сънародници. Това е безчовечие ".

В Украйна милиони хора бягат от зоните на военния спор, още повече остават на място, с цел да отблъскват руснаците. Някои се пробват с изключение на човешки живот и хора, да избавят и украинската просвета и изкуство.

В Одеса паметникът на херцог Ришельо е обкръжен с чували с пясък до раменете.



Една от най-ценните произведения в музея в Харков е " Казаци пишат писмо до турския султан " от Иля Репин. Тя към този момент е свалена от стената, подготвена да бъде отнесена на безвредно място.

" Картината не би трябвало да се мести - сподели Филатова. - Трябва да се заобикаля всякакво придвижване. Много внимаваме с нея ".

В празните и студени галерии са останали някои картини, други са подпрени до стените, подготвени да бъдат изнесени. В сбирката има също картини от Албрехт Дюрер и холандски майстори. Тя е непокътната, само че при счупените прозорци не е допустимо да бъде следена температурата и влажността.

" Действителните вреди ще бъдат оценени чак в спокойно време " - сподели Филатова.
ТЕМА преди 32 минути 1182 преди 1 час 2261 преди 2 часа 474
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР