Служителите в администрациите на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на

...
Служителите в администрациите на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на
Коментари Харесай

ВСС и Прокуратурата против намаляване на бюджета на съдебната власт

Служителите в администрациите на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на прокуратурата се оповестиха срещу намаляването на бюджета на правосъдната власт за идната година. Според тях предлагането на Министерството на финансите погазва независимостта на правосъдната власт.
Предлага се и смяна в Закона за правосъдната власт, с която правосъдните чиновници да получават пари за облекла, вместо до две междинни месечни заплати, които са най-вече 450 лв.. В тези рестрикции чиновниците в прокуратурата и в правосъдния кадрови орган виждат нарушаване на Конституцията, която подсигурява независим бюджет на правосъдната власт и принизяване на правосъдния чиновник и на неговия законово избран специфичен статут. И припомнят, че това се случва в миг на разколебано публично доверие към правосъдната власт. В миг, в който обособени магистрати и правосъдната система са подложени на непрестанен и систематичен напън, оповестява БНР.

След среща сред основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на финансите Владислав Горанов в Съдебната палата Горанов изразил " подготвеност за отчасти доближаване на позициите във връзка с плануваните средства за обезпечаване на разноските на органите на правосъдната власт ". Това гласи известие, изпратено в петък от прокуратурата до медиите. Горанов бил поел ангажимент на идното съвещание на държавното управление да показа обновени параметри на бюджета за 2019 година Министърът на финансите заречен да не трансформира парите за облекло на правосъдните чиновник.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР