Служителите по изборите винаги са имали трудна работа, тъй като

...
Служителите по изборите винаги са имали трудна работа, тъй като
Коментари Харесай

Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за ч...

Служителите по изборите постоянно са имали сложна работа, защото те провеждат логистично комплицирани избори в мощно напрегната политическа среда. В исторически проект най-хубавите от тях са се справяли с това предизвикателство, като са спазвали прецизно изборното законодателство, третирали са всички претенденти заслужено и равнопоставено, като в същото време са оставали отвън светлината на прожекторите. Но този метод, въпреки и към момента нужен, към този момент не е задоволителен, написа в своя обява Politico.

Изборите в този момент се провеждат измежду море от дезинформация и дезинформация, което затруднява гласоподавателите да схванат кое е правилно. Междувременно властническите водачи и претенденти постоянно нападат изборните админи още преди изборите да са се състояли, наричайки ги корумпирани и некомпетентни. Тази композиция подкопава вярата на гласоподавателите в изборните органи, в проведените от тях избори, в резултатите от тях и в последна сметка в държавните управления, които встъпват в служба.

Дезинформацията сама по себе си към този момент се е трансформирала в най-голямата опасност за честността на изборите в доста страни по света, което значи, че това, което изборните органи обичайно считат за свое най-голямо обвързване - да провеждат механически способени, свободни и почтени избори - към този момент не е задоволително. Напротив, най-важната отговорност на органите за ръководство на избори през днешния ден е да изградят и поддържат доверието на гласоподавателите в честността на изборния развой. А това изисква самодейна, директна връзка с гласоподавателите на непрекъсната основа.

 

Избирателните органи обаче не могат да се оправят с тази работа сами. Избраните длъжностни лица, политическите партии, претендентите, медиите и гражданското общество имат значима роля - както и софтуерните компании.

 

Онлайн платформите на огромните софтуерни компании постоянно се употребяват от злонамерени участници за разпространяване на неистини. За благополучие, някои от тези компании са приели съществено отговорностите си в тази област, като са образували екипи за изборите и непринудено са поели задължения да лимитират потреблението на наличие, обвързвано с изборите, основано от изкуствен интелект.

 

Досега обаче тези ограничения за намаляване на въздействието на технологиите върху изборите като цяло бяха ориентирани към западните демокрации. Докато в доста страни по света към момента няма ефикасен канал за връзка сред изборните органи и огромните софтуерни компании, както и ефикасни средства, които изборните чиновници могат да подхващат против необузданото разпространяване на дезинформация, обвързвана с действителното осъществяване на изборите. И защото тазгодишните избори се организират както в мощни, по този начин и в слаби демокрации, в това число в доста страни от световния юг, обсегът на тези ограничения би трябвало да се разшири, като най-сетне се свържат тези два свята.

В тази тенденция Международната фондация за изборни системи неотдавна събра изборни чиновници дружно с представители на огромни софтуерни компании и гражданското общество, с цел да могат да стартират да построяват тези мостове. Сред участниците бяха Гугъл, Meta, Microsoft, Фондация " Рокфелер ", Snap и TikTok, както и сегашни и някогашни изборни чиновници от Босна и Херцеговина, Мавриций, Мексико, Филипините и Швеция. Заедно разработихме набор от доброволни насоки за интегритет на изборите за софтуерни компании.

 

Макар че са поети доста задължения и политики по отношение на технологиите и демокрацията, това са първите насоки, направени от експерти по избори и софтуерни компании, които заседават дружно. И въпреки че те няма да решат всички проблеми, свързани с изборите и дезинформацията - да вземем за пример няма да бъдат прилагани от всички компании във всички страни, в които предстоят избори - насоките ще дадат скъп принос към решаването на проблемите.

 

На първо място, тези ограничения ще стартират да построяват директна връзка сред професионалните изборни админи по целия свят и техническите екипи, работещи по изборите тук-там, където такава връзка не съществува сега. Второ, те също по този начин ще обезпечат основа, върху която може да се търси по-нататъшно съдействие за взаимна работа по дезинформацията, обвързвана с администрирането на изборите.

 

Като се възползват от тези насоки, софтуерните компании ще имат директен достъп до авторитетни източници на информация за идните избори - като да вземем за пример по какъв начин да се записват за гласоподаване, къде и по кое време да гласоподават, кои са претендентите и партиите в дадени избори - която по-късно ще могат да дават елементарно на своите консуматори.

 

А когато онлайн платформите се употребяват за разпространяване на дезинформация, изборните чиновници ще могат да споделят непосредствено с софтуерните компании.

Всъщност технологиите могат да служат на демокрацията. И в случай че софтуерният бранш си партнира с изборните админи, те могат по-добре да оказват помощ за отбраната на честността на изборите и да възвърнат публичното доверие в изборните процеси - ключът е в съдействието.

 

Антъни Банбъри, ръководител на Международната фондация за изборни системи и Мохамед Ирфан Абдул Рахман, изборен комисар на Мавриций,. Преводът е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР