Служителите от отдел „Охранителна полиция” в областната дирекция на МВР-Видин

...
Служителите от отдел „Охранителна полиция” в областната дирекция на МВР-Видин
Коментари Харесай

МВР-Видин стяга контрола покрай абитуриентските балове

Служителите от отдел „ Охранителна полиция” в регионалната дирекция на МВР-Видин започнаха ограничения за запазване на публичния ред, сигурността и сигурността на придвижване по пътищата в района по време на абитуриентските тържества и всеобщите прояви, свързани с 24 май.
Създадена е организация за оптимално и дейно потребление на полицейските сили от районните ръководства във Видин, Белоградчик и Кула. Приоритетно ще се следи за реда в регионите на учебните заведения, където ще се събират повече зрелостници с коли, маршрутите на напредването им и местата на баловете и тържествените празнувания.
Проверяват се увеселителни заведения - заведения за хранене, нощни заведения, клубове и други, като особено внимание се обръща на пропусквателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво положение и/или използвали наркотични субстанции.
Огнеборците ревизират положението на пожарната и спешна сигурност, на електрическите и вентилационни съоръжения, както и на системите за гасене и уведомяване при пожар.
Основен акцент в подхванатите ограничения е подложен върху организацията за безвредно и несъмнено придвижване по пътищата. Засилен пътен надзор, за недопускане на произшествия при проведеното напредване на зрелостниците, ще реализират пътните служители на реда. Планирани са и превантивни ограничения за застраховане и надзор на рисковите направления, по които се чака интензивно придвижване на празнуващите и техните близки, в това число и след привършване на баловете в нощните часове.
Завършването на учебно заведение постоянно е обвързвано с доста безредици и страсти. Празнуват освен зрелостниците, само че и цялото им обграждане. Празничното въодушевление доста постоянно води до взаимни отстъпки, само че когато те са свързани с погрешно държание на пътя, това може да докара до неприятни обстановки и последствия.
През 2017 година по време на абитуриентските тържества са открити повече от 400 нарушавания на водачи на транспортни средства (ПС), пренасящи зрелостници. В над 90 от случаите участниците в придвижването по пътищата не са употребявали предпазни колан, а допълнително от 10 случая - защитни каски. Установени са над 60 случая на погрешен транспорт на пасажери. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 ограничения по отношение на зрелостници и пренасящи ги водачи, направили нарушавания на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с присъединяване на коли, пренасящи зрелостници, при 4 от тях водачите са били зрелостници.

За да остане празничното въодушевление, Пътна полиция поучава: Спазвай Закона за придвижването по пътищата. Осведоми се за последните промени в Закона за придвижването по пътищата. Мисли за личната си сигурност. Празнувай, само че се контролирай. Не прекалявай с алкохола. Намери си водач за бала и след него. Ако ще шофираш, не пий алкохол. Не се дрогирай и не шофирай след приложимост на опиати. Ако не си дееспособен лидер, не шофирай. При потребност позвъни на телефон 112. Спазвай Закона за придвижването по пътищата
Дори по време на празници наредбите на Закона за придвижването по пътищата остават в действие. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани механически средства и не се постанова прекъсването на колите на място. Помни, че няма ненаказани извършители, само че това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните промени в Закона за придвижването по пътищата
През 2018 година има промени в Закона за придвижване по пътищата. Нарушенията на наредбите водят до доста съществени последствия – прекъсване на транспортното средство от придвижване, лишаване на свидетелството за правоуправление, отнемане на лидера от право да ръководи МПС, лишаване на контролни точки, санкции и други Много от промените в закона от 2017 година са свързани с ограничение ръководството на МПС от неправоспособни водачи и от водачи, използвали алкохол или наркотични субстанции и техни аналози. Санкциите са съществени и за притежателите на транспортните средства, които са ги дали. Не шофирай МПС, в случай че не си платил санкциите си за предходни нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. Ако пасажерите не са сложили защитен колан, наказването е и за тях, и за техния водач.

Мисли за личната си сигурност
Винаги поставяй личната си сигурност на напред във времето. Никога не позволявай рисковото държание на твоите другари да те сложи в заплаха от пътен или различен случай. Най-рисковото държание по време на баловете е обвързвано с: ръководство с несъобразена или превишена скорост; погрешно транспортиране на пасажери, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите; осъществяване на рискови маневри с транспортни средства, в които транспортират пасажери неправилно; лишаване на предимство; прекосяване на червен сигнал на светофара; ръководство от неправоспособни водачи; ръководство на МПС след приложимост на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и нападателно държание към останалите участници в придвижването, основно към пешеходците; возене на повече пасажери от броя на местата за сядане. Празнувай, само че се контролирай
Празниците и положителното въодушевление не скриват заплахите и не може да бъдат опрощение или избавление при недомислени и рискови дейности. Комбинацията от страсти и еуфория води до несъобразителност, безкритичност и рискова настъпателност. Самоконтролът и виновното държание не пречат на настроението.

Не прекалявай с алкохола
Алкохолът не е най-хубавият метод да си повишиш настроението. Той има доста странични резултати, които се демонстрират по друго време. Алкохолното замайване може даже да скапе празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови обстановки поради „ смелите " решения, взети под въздействие на изпития алкохол.

Намери си водач за бала и след него
Предварително си избери водач за празничното шествие с коли. Това може да е родител или различен непосредствен. Не се качвай в кола с водач, който към този момент е пил.

Ако ще шофираш, не пий алкохол
Ако си дееспособен лидер и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако въпреки всичко решиш да се забавляваш по този метод, в точния момент си обезпечи изтрезнял и умел лидер. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „ смели " решения, а крайният резултат е нежелателен и противен.

Не се дрогирай и не шофирай след приложимост на опиати
Шофирането след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози е закононарушение. Рисковете за злополука на пътя са огромни освен за водача, само че също по този начин за спътниците му и за останалите участници в придвижването по пътя.

Ако си некомпетентен лидер, не шофирай
Ако към момента не си задоволително квалифициран лидер, само че имаш дееспособност за ръководство на МПС, не демонстрирай уменията си тъкмо по време на бала. Движението в колона, шофирането под въздействие на приповдигнато въодушевление и по-силен звук от музика изискват по-добри шофьорски умения, самообладание и психическа резистентност. За неопитния лидер рискът от попадане в сериозна обстановка е доста по-голям.

При потребност позвъни на телефон 112
Помагай си самичък! Бъди деликатен и не се примирявай с нарушаванията, които може да застрашат сигурността на придвижването по пътищата.
Не забравяй, че постоянно може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР